:
Breaking News

Hétórás űrsétát tett egy orosz és egy olasz űrhajós

Hétórás űrsétát tett egy orosz és egy olasz űrhajós

Hétórás űrséta után biztonságban visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Oleg Artemjev orosz és Samantha Cristoforetti olasz űrhajós – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pénteken. Az űrhajósok egy kivételével minden nagyobb céljukat teljesítették az űrséta során, írja az MTI.

A 45 éves Cristoforetti az első olasz nő a világűrben, és az első európai nő, aki a Nemzetközi Űrállomásról indulva többórás sétát tett a kozmoszban.

Az európai nők között ő tartja a leghosszabb folyamatos űrrepülés rekordját 199 nappal és 16 órával. Az űrséta elsődleges célja az volt, hogy áthelyezzenek egy robotkart, és felbocsássanak tíz nanoműholdat, amelyekkel rádióelektronikai adatokat gyűjtenek. A párosnak egy teleszkópos emelőt is a helyére kellett volna szerelnie, amely az űrhajósokat segítette volna a későbbi űrséták során, de erre majd egy legközelebbi alkalommal kerül sor, tette hozzá a NASA. Cristoforetti először, Artemjev pedig már hatodszor tett űrsétát.

Lányi Örs további cikkei Miért van ilyen kevés női e-sportoló?Engedélyezték, hogy az óceánba öntsék a fukusimai erőmű radioaktív vizétÍgy szoktatható le a gyerek a kütyüfüggőségről

The post Hétórás űrsétát tett egy orosz és egy olasz űrhajós first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés