:

Orbán elárulta, mennyi lett volna a rezsicsökkentés, beszélt a gyenge forintról és a háború végéről is

Az ukránok így nem nyerhetnek, a gázról le kell válnunk, de ugyanezt az oroszokról nem mondta el a gyenge forintról és a rezsicsökkentés áráról is értekező Orbán Viktor.

Politikai víziójának és programjának meghirdetésére is használj a kormányfő a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédeit, innen tudhatjuk meg talán a legpontosabban, mi is van a kormányfő fejében, milyen kihívásokra készül.

Két év után tartják meg újra a napokban a Bálványosi Szabadegyetemet Tusnádfürdőn, Erdélyben (azaz „Tusványost”). A fesztiválon felvonul szinte a teljes fideszes elit, de az esemény csúcspontja mindig Orbán Viktor programalkotó beszéde.

Nézzük, miket mondott ma a gazdaságról a kormányfő.

1. 2030-ra készülünk

A kormányfő szerint 2030-ra számos válság rakódik majd egymásra Nyugaton, Magyarország viszont akkorra már nettó befizetője lehet az EU-nak, vagyis 8 év múlva kell erősnek lennünk. Ehhez több tényezőre is szükség van, amik a következők:

határvédelem,családok védelme,hadseregfejlesztés,energiaforrások diverzifikálása,a technológiai váltás kihasználása (itt utalt az elektromos autókra, Magyarország már most nagy akkumulátorgyártó világ szinten is),külföldi tőke beáramlása,tranzitország-státusz (nem kerülhetünk perifériára),a politikai stabilitás, azaz: kétharmad,a szellemi alapok és ambíció.

Beszédében arra is kitért:

le kell válnunk a gázról.

Azt nem említette, hogy energetikában az oroszoktól akarnánk-e függetlenedni, most Paks-Paks2 miatt is erős a kitettségünk a gáz -és a kőolajimport mellett.

2. Növekedés? 2024-re tudunk visszatérni a korábbi útra

A kormányfő szerint új megállapodást kell kötnünk az EU-val, az USA-val és Kínával és akkor visszatérhetünk a korábbi növekedési pályára 2024-től. A háború azt mutatja meg szerinte, hogy már nem Amerika dönti el, mely országok jók vagy rosszak (Kína és India nem fog beállni az USA mögé, az erőviszonyok megváltoztak), és az is kiderült, hogy az EU-nak a saját határainak megvédése is probléma, nem alakítja a világpolitikát valójában.

3. Recesszió: kivétel leszünk

Orbán szerint az egész világ a recesszióval néz szembe, de az előrejelzések szerint Magyarországon növekedés lehet. Azt mondta,

az a cél, hogy kivétel maradhassunk.

Beszélt a gyenge forintról is: ezt az európai gazdaság gyengélkedésével keretezte. Mint mondta, a dollár euróval szembeni erősödése automatikusan húzza le a forintot (ilyen trend valóban van, de a magyar forint alapvetően elszakadt a régiós devizáktól, számos egyedi magyar oka van annak, hogy hatalmasat gyengült).

4. Rezsicsökkentés és egy nagy szám: 2051 milliárd forint

Orbán a rezsicsökkentés kapcsán konkrét számokról is beszélt: tavaly 296 milliárd forintba került a rezsicsökkentés a magyar költségvetésnek, idén változatlan feltételek mellett 2051 milliárd lett volna a cech, amit a magyar gazdaság és a költségvetés nem bírt volna el. Az elmúlt 10 évben jól működött a rezsicsökkentés, de most változtatni kellett.

5. Ki jár jól a háborúval?

A kormányfő szerint ezt a kérdést fel kell tenni, van rá válasza.

Az oroszok és a Gazprom, az elszálló energiaárak miatt. Kína, mert már nem függnek annyira az arab energiaforrásoktól, vásárolhatnak az oroszoktól is. Az amerikai olajcégek.

6. A háború vége

A kormányfő szerint az amerikaiaknak és az oroszoknak kell leülniük egymással tárgyalni, hogy rendezzék az ukrán háborút.

„Orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz, aki erre vár, hiába vár.”

Csak Washington adhatja meg azokat a biztonsági garanciákat, amiket Oroszország akar. Orbán bírálta a Nyugat Ukrajna-politikáját, szerinte az újabb fegyverek és szankciók nem visznek közelebb a békéhez. Azt is mondta, az oroszok addig nyomulnak, amíg a frontot olyan messzire nem viszik be Ukrajnába, hogy onnan már ne lehessen magas hatótávolságú fegyverekkel elérni Oroszországot. Ennek kapcsán azt is mondta, ha ilyen fegyvereket kap Ukrajna, az csak a további harcokat fogja táplálni, az oroszok nem fognak megállni.

Szerinte az EU-nak nem az ukránok vagy oroszok mellé kellene állnia, hanem közéjük.

A magyar kormányfő szerint nyugati fegyverekkel és kiképzőkkel együtt Ukrajna soha sem fog háborút nyerni Oroszország ellen. De azt is mondta, a NATO-t az oroszok soha sem fogják megtámadni (ilyen eszkalációtól tehát nem tart).

Ugyan külön nem mondta ki, de ezek alapján a kormányfő elhúzódó konfliktusra számít. Szerinte a nyugat ma már csak tőkével és katonai erővel rendelkezik,

az anyagcsatát elvesztette, mert nyersanyagokkal nem rendelkezik.

Borítókép: Tusnádfürdõ, 2022. július 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök elõadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post Orbán elárulta, mennyi lett volna a rezsicsökkentés, beszélt a gyenge forintról és a háború végéről is appeared first on Forbes.hu.