:

Ezekre a hazai startupokra érdemes lesz odafigyelni

Ezekre a hazai startupokra érdemes lesz odafigyelni

Az eddig összesen több mint 60 milliárd forintos befektetést folyósító és közel 440 startupból álló portfólióval rendelkező kockázati tőke-alapkezelő, az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures nemrég megjelent 2021-es Évkönyvében tiszteleg 16 legígéretesebb portfolió cége, például az etikus hackelés hazai reformere, a Hackrate, a nyílt bankolási megoldásokat innováló FintechX és a digitális sorban állást feltaláló Linistry előtt. A kiadvány az ötletfázistól a többmilliárdos árbevételű nagyvállalatokig olyan vállalkozásokat mutat be, akikre biztosan érdemes lesz odafigyelni az elkövetkező években.

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója rámutatott:

Azzal a célkitűzéssel indultunk 2017-ben, hogy felpezsdítsük a hazai startup ökoszisztémát és felhelyezzük Magyarországot az európai innovációs térképre. Mára a 440 startupot számláló portfóliónk és az egyre élénkebb befektetői oldal mutatja, hogy jól végezzük a munkánkat. Egyedülálló cégek épülnek fel a startupjaink között, akik közül sokan egy ötlettel érkeztek hozzánk, hamarosan pedig milliárdos árbevétellel bírnak. Nem tartom kizártnak, hogy az itt felsorolt cégekre is hasonló jövő vár

Hackrate – Híd az etikus hackerek és a cégek között

A szoftverek biztonsági tesztelésére fókuszáló csapat a saját platformján köti össze ügyfeleit olyan etikus hackerekkel, akik kezelhető költségszinten, de teljeskörűen képesek feltárni az informatikai rendszerekben megbúvó hibákat. Pózner Balázs és Molnár Levente alapítók IT-biztonsági szakértőként dolgoztak együtt, és a crowdsourced security testing piac vezető szereplőivel találkozva jöttek rá, hogy mekkora potenciál rejlik az etikus hackelésre épülő szolgáltatásokban. 

Draskovics Ádám / Photon

Felismerték persze az ágazat tipikus hiányosságait is. Ezek egyike az, amikor a tesztelők csak kevés szakembert állítanak rá egy projektre, így hibákat hagyhatnak a rendszerben és hamis biztonságérzetet keltenek az ügyfélben. A Hackrate ehhez képest minden tesztelést olyan etikus hackerekből álló csapatra bíz, akikről tudja, hogy kellően elmélyülnek a feladatban. Mára sikerült kialakítaniuk egy egyedülálló „hibrid” megközelítést is, amiben a teljes IT-biztonsági tesztelési forgalmat egy proxy-n keresztül irányítják, így a legszigorúbb audit szabályoknak is megfelelnek.

FintechX – Nyílt bankolási megoldások

FintechX a két alapító, Mudri György és Gémes Tamás három korábbi pénzügyi vállalkozásának összeolvadásából jött létre, így a szolgáltatásaik mostanra a nyílt bankolási értéklánc egészét lefedik. Kihasználva a pénzintézeti és ügyféloldalon egyszerre jelentkező igényt a kényelmesebb, digitális bankolásra, olyan alkalmazást fejlesztettek, amiben a felhasználók már nem csak a számlavezető bankjuk felületeiről tudják menedzselni a pénzügyeiket, hanem a külső applikációból is. 

Draskovics Ádám / Photon

Ez az innováció jelentősen átalakítja a pénzügyi szolgáltatások piacát, az üzleti és technológiai igény pedig óriási – vallja a két alapító, akik szerint a FintechX attól igazán egyedi, hogy a teljes szektor számára kínál megoldásokat, a bankoktól a tradicionális kis-, közép- és nagyvállalatokon át a startupokig. Egyrészt foglalkoznak azzal, hogy a fenti szabályozás hogyan alakítja át a bankon belüli működést, és hogy mi szükséges a törvényi megfeleléshez az innovációs kihívások leküzdésében. Másrészt érdekeltek abban, hogy a végfelhasználók kihasználhassák a nyílt bankolás adta szinte korlátlan lehetőségeket, végezetül pedig egy olyan aggregátor-jellegű fejlesztésen is dolgoznak, amely az értéklánc két végét köti össze, vagyis a végfelhasználók különböző pénzintézetek egymástól eltérő rendszereihez tudnak csatlakozni.

A FintechX csapata mára 30 fős és többek között olyan pénzügyi partnerekkel működnek együtt, mint az MKB Bank, a CIB Bank, a Gránit Bank, a Takarékbank, vagy a Cherrisk. A következő céljuk a nemzetközi piacra történő kilépés.

Linistry – Állj sorba digitálisan!

Az idő pénz, ráadásul minden perc egyre drágább, ezért a Linistry az okostelefonok technológiájára alapozva talált fel egy olyan alkalmazást, ami sorban áll a felhasználó helyett. Kövesdán Gyula, Boross Dániel és Kővári Zsigmond alapítók a Microsoftnál dolgozva kértek időpontot a főnökükhöz, és az ajtó előtt toporogva találták ki, hogy a telefonjuk is várakozhatna – helyettük. Az IT fejlesztésekért felelő Surányi Gábor csatlakozásával létrejött a startup, ami olyan ügyfélhívó és időpontfoglaló rendszert fejlesztett, ami távolról, virtuálisan kezeli a sorban állást.

Draskovics Ádám / Photon

Bár a piacon vannak hasonlók, a Linistry kiemelkedően jó szolgáltatást kínál azzal, hogy ők az egyetlenek, akik ténylegesen képesek időt visszaadni az embereknek. A rajt óta több kiegészítő szolgáltatással, például munkaidő-nyilvántartással és naplózással, fizikai terminállal, illetve keresztértékesítési lehetőséggel bővítették a rendszert.

Hangsúlyosabbá vált a szakmai támogatás

Az idei év komoly fókuszváltást jelent a Hiventures számára, mivel az általa kezelt, startupok finanszírozását célzó EU-s alapok egy része kifut, így mostantól a portfóliómenedzsment és az új alapok felállítására koncentrál startup fronton.

A cégeinknek most már elsősorban nem anyagi, hanem szakmai támogatást kell nyújtanunk. A fókusz az értékteremtésen van.

” – mondta Katona Bence.

Nagyon sok tudás és tapasztalat halmozódott fel a Hiventuresnél – ezek felhasználásával dolgozzuk ki annak formáit, hogy 2023-tól is tudjunk startupokat finanszírozni, kicsit más feltételekkel. A korai fázis például továbbra is nagy súlyt fog kapni, utána viszont sokkal inkább társfinanszírozóként szeretnénk jelen lenni, hiszen a piacfejlesztést már elvégeztük

The post Ezekre a hazai startupokra érdemes lesz odafigyelni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés