:
Breaking News

Kirúgta a Google a munkatársát, aki szerint a cég egyik szoftvere öntudatra kelt

Először kényszerszabadságolták, ezután jobbnak látták elköszönni tőle.

Júniusban írtunk a Google munkatársáról, Blake Lemoine-ról, aki azt állította, hogy a cég belső kommunikációjához használt szoftvere, a LaMDA öntudatra ébredt.

Lemoine ezt az állítását egy, a szoftverrel folytatott beszélgetésére alapozta. Állítása szerint megkérdezte a LaMDA-t, mitől fél, amelyre az úgy felelt, hogy „soha nem gondoltam, hogy ezt ki fogom mondani, de nagyon mélyen félek attól, hogy kikapcsolnak… Tudom, furcsán hangozhat, de ez van. Ez pontosan olyan lenne nekem, mint a halál. Nagyon megrémít”.

A Google szerint azonban szó sincs arról, hogy ez a válasz öntudatra ébredést jelent, és a CNN által megszólaltatott mesterségesintelligencia-szakértő szerint sincs bizonyíték erre.

Kényszerszabadság után kirúgás

Lemoine a Google szerint megsértette a cég titoktartási elveit, és teljesen alaptalannak nevezte munkatársa állításait. Kényszerszabadságolása előtt a szoftverfejlesztőként dolgozó Lemoine egy nem megnevezett amerikai szenátornak nyújtott át dokumentumokat, amelyek állítólag azt bizonyítják, hogy a Google technológiája vallás szerint diszkriminál.

A CNN-nek a cég megerősítette, hogy Lemoine már nem kényszerszabadságon van, hanem elbocsátották, mivel megsértette a Google foglalkoztatottakra és adatbiztonságra vonatkozó szabályait is.

The post Kirúgta a Google a munkatársát, aki szerint a cég egyik szoftvere öntudatra kelt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés