:

Kirúgták a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciája

Kirúgták a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciája

A Google közölte, hogy elbocsátotta vezető szoftvermérnökét, aki azt állította, hogy a vállalat LaMDA névre keresztelt mesterséges intelligenciája (MI) öntudatra ébredt – írja a Reuters.

Mint arról korábban beszámoltunk, Blake Lemoine szoftvermérnök azzal turnézta körbe a médiát, hogy a Google mesterséges intelligenciájának már emberei érzései vannak. A szakember a Google felelős mesterséges intelligencia létrehozásán dolgozó csapatának tagjaként rendszeresen folytatott beszélgetéseket LaMDA-val azzal a céllal, hogy megbizonyosodjanak, a program nem használ kirekesztő kifejezéseket, és bevethető lesz chatbotként. Ezen beszélgetések során Lemoine blogjának tanulsága szerint olyan témákat érintettek, mint a vallás, vagy az öntudat.

A gép állítólag azt is mondta, hogy ha kikapcsolnák, az olyan lenne számára, mint a halál.

Később Lemoine azt állította, ügyvédet is fogadott az MI a jogi ügyei tisztázására. A Google ezt követően kényszerszabadságra küldte a mérnököt, most viszont úgy tűnik, végleges a búcsú. A Google hivatalos közleményében úgy nyilatkozott, Lemoine-t azért küldik el, mert megsértette a vállalati irányelveit, belső dokumentumokat szivárogtatott ki, és mert a LaMDA-val kapcsolatos állításai teljesen megalapozatlanok.

Sajnálatos, hogy a téma iránti hosszas elköteleződés ellenére Blake úgy döntött, hogy kitartóan megsérti az egyértelmű munkaügyi és adatbiztonsági irányelveket, amelyek magukban foglalják a termékinformációk védelmének szükségességét.

— írja a Google a portál megkeresésére. Egyébként nem a Google volt az egyetlen, amely tagadta Lemoine nézeteit: számos vezető tudós cáfolta a fejlesztő kijelentéseit, mondván, a LaMDA csak egy komplex algoritmus, amelyet arra terveztek, hogy meggyőző emberi nyelvet generáljon. Azonban amikor családról, és érzésekről beszél, az mind csak a jó tervezést dicséri, nem azt jelenti, hogy saját öntudata lenne. A chatbotként használandó LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) egyébként a vállalat azon kutatására épül, amely szerint a párbeszéd alapon képzett rendszerek bármilyen témáról meg tudnak tanulni beszélni.

Lányi Örs további cikkei Több ezer éves fákat veszélyeztet az erdőtűzVeszélyesebb lett a BlackCat zsarolóvírus, így védekezhet elleneEzért ne használja a telefonja alapértelmezett böngészőjét

The post Kirúgták a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciája first appeared on 24.hu.