:

Több ezer éves fákat veszélyeztet az erdőtűz

Több ezer éves fákat veszélyeztet az erdőtűz

Tankereket és buldózereket is bevetettek vasárnap a tűzoltók a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parktól nyugatra terjedő erdőtűz miatt. Az év egyik legnagyobb erdőtüze péntek óta terjed Amerikában, és már több ezer embert kellett miatta evakuálni. A rendkívüli hőség és a száraz, gyúlékony aljnövényzet által táplált tűz miatt tíz épület megsemmisült, öt pedig megrongálódott – írja a Reuters.

A Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Hivatal (Cal Fire) közleménye szerint a tűz atipikusan terjed kelet felé a Sierra hegységben, Mariposa Pines városa felé és a Yosemite Nemzeti Park irányába. Justin Macomb, a Cal Fire műveleti részlegének vezetője szerint az erdőtűz megállíthatatlanul terjed, és továbbra is csak vizsgálják annak eredetét. Hozzátette: karrierje során még nem látott ilyen agresszívan terjedő erdőtüzet.

A veszély azért is hatalmas, mert a Mariposa megyétől körülbelül egy órányi autóútra fekvő Yosemite Nemzeti Park ad otthont a világ legnagyobb és legöregebb, több ezer éves mamutfenyőinek.

A fák a hónap elején már egy másik erdőtűz miatt is veszélyben voltak, ekkor azonban a tűzoltóknak sikerült megállítani a tűz terjedését. A portál szerint a több mint két évtizede jelen lévő szárazság és az emelkedő hőmérséklet hatására Kalifornia minden eddiginél sebezhetőbbé vált az erdőtüzekre. A két legpusztítóbb év eddig a 2020-as és a 2021-es volt, amikor is több mint 2,75 millió hektár égett le.

Lányi Örs további cikkei Kirúgták a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciájaVeszélyesebb lett a BlackCat zsarolóvírus, így védekezhet elleneEzért ne használja a telefonja alapértelmezett böngészőjét

The post Több ezer éves fákat veszélyeztet az erdőtűz first appeared on 24.hu.