:

Vége a veszélyhelyzetnek, a csokosoktól személyes igazolást várnak

Vége a veszélyhelyzetnek, a csokosoktól személyes igazolást várnak

A csokot felvevőknek újra be kell mutatniuk a támogatást folyosító banknál a lakcímkártyájukat. Igazolniuk kell, hogy tényleg bejelentkeztek a csokból vásárolt ingatlanba, ha ugyanis ezt elmulasztják, akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Mindezt személyesen kellett megtenniük, holott egy éve még szkennelve is elfogadták az okmányt, írja a telex.hu.

Június közepén a csok-igénylőknek sms-t küldött a bankjuk, hogy július 1-jéig mutassák be lakcímkártyájukat, de volt, aki a határidő lejárta után kapta kézhez az erről szóló levelet, írja a telex.hu. Csak tavaly 40 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, vagyis sok családot érinthet a szigorítás. A csok maximális összege 10 millió forint, ami három gyerek után jár, ehhez 15 millió forint államilag támogatott lakáshitel is felvehető.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerint a jogszabályok azt írják elő, hogy a csok utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül igazolni kell, hogy a támogatást felvevő családok (szülők és gyerekek) lakóhelye az az ingatlan, aminek az építésére vagy megvásárlására a támogatást igényelték.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt kitolták ennek határidejét, mégpedig a veszélyhelyzet megszűnése utáni 30. napig, ami július 1-jére esett, mivel a járványügyi veszélyhelyzet június elejével szűnt meg.

„Így aki az elmúlt időszakban csokot igényelt, és túl van az utolsó részfolyósításon is, annak érdemes mielőbb felkeresnie bankját a lakcím igazolása érdekében” – írta a telex.hu kérdésére a tárca.

Vagyis azok kaphattak most levelet vagy sms-t a bankjuktól, akik a támogatás folyósítása óta (illetve az igénylésnél történt adategyeztetésen felül) még nem mutatták be a lakcímkártyájukat. 

Pénz Forbes 2 perc olvasás
Drágulnak júliustól a személyi kölcsönök és a hitelkártyák
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Hiába a kamatemelés és az áremelkedés, újabb lendületet vett az ingatlanpiac
Pénz Forbes 3 perc olvasás
A legnagyobb magyar bank is lépett: jó nagyot drágulnak a kamatok

The post Vége a veszélyhelyzetnek, a csokosoktól személyes igazolást várnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés