:

Pár héten belül a Földbe csapódhat egy kínai rakéta

Pár héten belül a Földbe csapódhat egy kínai rakéta

Vasárnap sikeresen indította útjára a kínai űrügynökség a Long March 5B rakétát, amely egy új modult szállított az ország épülő űrállomásához. A rakéta egy 22 tonnás laboratórium modulját vitte, amely egy dokkolás után meg is érkezett az állomásra. A korábbi indításokhoz hasonlóan azonban a rakéta magfokozata a légkörben maradt, és úgy tűnik, vissza fog zuhanni a Földre, írja a Gizmodo.

A rakéta július 24-én, pekingi idő szerint 14 óra 22 perckor startolt el a Hainan állambeli Wenchang űrindító központból. A Wentian laboratórium 18 méteres moduljának dokkolása után azonban nem volt idő ünnepelni, a 21 tonnás magfokozat ugyanis kontrollálhatatlanná vált, és várhatóan ismét be fog csúszni a légkörbe. Nem ez az első ilyen eset: 2020 májusában egy irányíthatatlanná vált kínai rakéta törmelékei Afrika nyugati partjainál lakott területre zuhantak, míg egy 2021 áprilisában indított rakéta az Indiai-óceánba zuhant a Maldív-szigetek közelében.

Jonathan McDowell csillagász elmondta, a magfokozat várhatóan egy héten belül beléphet a Föld légkörébe, azonban azt, hogy hol és mikor fog becsapódni, egyelőre nem lehet megállapítani.

Kínát nem először marasztalják el azért, mert gondatlan zuhanásokat hajtanak végre a rakétáik, és bár nem valószínű, hogy a becsapódás sűrűn lakott területet fog érinteni, a magántulajdon és emberekre is veszélyt jelenthet. Egy e hónap elején közölt kutatás pedig azt is megállapította, hogy a kilövések növekvő száma a becsapódás kockázatát is növeli. A következő évtizedben akár 10 százalékra is nőhet annak az esélye, hogy valaki meghal vagy megsérül a lezuhanó rakétaalkatrészek miatt.

Egy ekkora rakétafokozatot nem szabadna a Föld körüli pályán hagyni, hogy ellenőrizetlenül lépjen vissza; a lakosságra nézve nem óriási a kockázat, de nagyobb, mint amekkorát én nyugodtan vállalnék

— mondta Jonathan McDowell csillagász.

A China Global Television Network élő közvetítése során Hszü Jangszon, az Ázsiai-Csendes-óceáni Űrügyi Együttműködés főigazgatója azt mondta, hogy Kína intézkedéseket tett annak érdekében, hogy a magfokozat ellenőrzött keretek között térjen vissza a Földre. További részleteket azonban nem közölt. A csillagász szerint azonban jó eséllyel félreinformálták a szakértőt, ugyanis a rendszer átalakítása komoly újratervezést igényelne.

Lányi Örs további cikkei Megérkezett az Instagram ellentéte, ami javíthatja az önképünketKirúgták a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt a Google mesterséges intelligenciájaTöbb ezer éves fákat veszélyeztet az erdőtűz

The post Pár héten belül a Földbe csapódhat egy kínai rakéta first appeared on 24.hu.