:

A magyarok kitartanak a tévéjük mellett és sokat ülnek előtte

A magyarok kitartanak a tévéjük mellett és sokat ülnek előtte

A streamingszolgáltatók népszerűsége ellenére sem mondanak le tévéjükről a magyarok a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint és kifejezetten az európai élbolyba tartoznak a képernyő előtt töltött időt tekintve.

A 2021 őszén 3000 háztartásban végzett felmérés eredményei szerint a háztartások 91 százalékában van hagyományos tévéelőfizetés és naponta átlagosan négy óra a képernyő előtt töltött idő. A megkérdezetteknek csupán egy százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs tévés előfizetése, viszont előfizetett valamilyen filmtár-jellegű szolgáltatásra – olvasható az hatóság által a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményben.

Sugárzottról vezetékesre

A tévézési szokások stabilak, a műsorhoz jutás módja viszont jelentősen változott. A 20 legnagyobb helyhez kötött szolgáltató adatai szerint miközben 2018 végén a háztartások 24,5 százaléka fogta a műsort valamilyen (műholdról vagy földfelszíni adóról) sugárzott terjesztés révén, alig három év alatt ez a szám 19,5 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik előfizetőjük átpártolt valamilyen vezetékes (kábeltévés hálózaton vagy internethálózaton keresztül biztosított) tévészolgáltatásra.

Három év alatt összesen 153 ezer háztartás cserélte le a sugárzott műsorszolgáltatást valamilyen vezetékesre, ebben nem befolyásolta sem az ár, sem a minőség.

Forrás: NMHH

A vezetékes szolgáltatásra váltás oka, hogy a szolgáltatók már lényegesen kedvezőbb áron adják az internet-, vezetékestelefon- és tévéelőfizetést, ha egy háztartás ezek közül kettőt vagy hármat vesz igénybe. Ezt a kedvező csomagárazást nem tudják biztosítani a műholdas vagy földfelszíni műsorterjesztést kínálók.

Ahogy növekszik a lakosságban az igény a vezetékes internet iránt, és ahogy terjed a „csomagban olcsóbb” árazás, úgy veszít vonzerejéből a sugárzott műsorszolgáltatás. A felmérés eredményeiből jól látszik, hogy a sugárzott műsorterjesztésre előfizető háztartások jóval szerényebb telekommunikációs igényekkel rendelkeznek, mint a vezetékes szolgáltatást választók.

Így például ebben a körben csak 63 százaléknak volt vezetékes internet előfizetése, szemben a vezetékes tévét igénybe vevő háztartásokkal, ahol az arány 83 százalék volt.

A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ez az év egyik legkülönlegesebb tévéje, csak épp nem látszik rajta. És pont ez a lényeg
Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Vigyázz, lehet, nem lesz fent minden a reklámos Netflixen

Hasonlóképpen a vezetékes telefon vagy a lapostévé használata is alacsonyabb szintű volt a sugárzott műsorszolgáltatást választók körében. Ugyanakkor mivel a lakosság otthoni internethasználata megállíthatatlanul terjed, szükségképpen egyre kevesebb olyan háztartás marad, amelyet nem zavar, hogy tévészolgáltatójától nem tud internetet is rendelni, és emiatt elesik a csomagkedvezménytől.

Az NMHH nem számít arra, hogy a sugárzott műsorterjesztés szolgáltatása teljesen eltűnne. Ez azzal magyarázható, hogy sok esetben nincs alternatíva. Az aprófalvas vagy szegény vidékeken kábeltévé- vagy internethálózat kiépítése – állami támogatás nélkül – soha meg nem térülő befektetésnek minősül.

The post A magyarok kitartanak a tévéjük mellett és sokat ülnek előtte appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés