:

Itt az Európai Unió gázfogyasztást-csökkentő terve. Na, ki szavazott ellene?

Itt az Európai Unió gázfogyasztást-csökkentő terve. Na, ki szavazott ellene?

Önkéntes alapon csökkentik a téli gázfogyasztásukat az Európai Unió tagállamai kedden született megállapodásuk szerint. A Reuters közlése szerint egyetlen ország szavazott ellene: igen, Magyarország.

Az uniós energiaügyi miniszterek Brüsszelben ülésezése nyomán született megállapodás szerint a tagállamok vállalták, hogy augusztus 1. és március 31. között az elmúlt öt év átlagához képest 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást, a maguk által meghatározott intézkedésekkel. A rendelet alapján ugyanakkor kiadható az ellátásbiztonsággal kapcsolatban „uniós riasztás” , ebben az esetben a gázkereslet csökkentése kötelezővé válik.  

A megállapodás alól mentesülnek az olyan országok, mint Írország és Málta, amelyek nem kapcsolódnak az uniós gázhálózatokhoz, valamint azok is, amelyek elektromos hálózata nincs szinkronban az európaival és jelentősen függ a gáztól.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Zelenszkij: Oroszország gázháborút folytat Európa ellen
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Veszélybe került az oroszok miatt a háború eddigi legfontosabb megállapodása
Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Itt az Európai Unió gázfogyasztást-csökkentő terve. Na, ki szavazott ellene?

Ideiglenes mentességet kaphatnak azok a tagállamok is, amelyek túlteljesítik a gáztárolók feltöltésére vonatkozó uniós célt, ha a kritikus fontosságú iparágaik túlságosan függenek a földgáztól, illetve abban az esetben, ha a gázfogyasztásuk legalább nyolc százalékkal nőtt tavaly az ötéves átlaghoz képest.

A Reuters úgy tudja, hogy csak Magyarország szavazott nemmel a tervezetre.

Az orosz Gazprom hétfőn bejelentette, hogy csökkenti a Németországba irányuló gázszállítást. A lépést azzal magyarázta, hogy így tudják a karbantartási munkálatokat elvégezni az Északi Áramlat–1 gázvezeték turbináján. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint azonban ez egyszerűen „gázzsarolás” Európa ellen.

The post Itt az Európai Unió gázfogyasztást-csökkentő terve. Na, ki szavazott ellene? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés