:

Állítólag mégis kap állami támogatást az Átrium – igaz, nem annyit, és nem is szóltak neki

Állítólag mégis kap állami támogatást az Átrium – igaz, nem annyit, és nem is szóltak neki

Napokon belül megkezdődik a megítélt kormányzati támogatások kifizetése a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak számára – írja az MTI a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményére hivatkozva. Közben az Átrium Színház azt posztolta, hogy a 255 millió forintos „többlettámogatási” kérelmeik elbírálásáról egy szót sem ír a kulturális tárca.

Rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a sajtóval, hozzátéve, hogy a működési támogatás a héten megérkezik.

Üzlet Gólya Ágnes 6 perc olvasás
„Egyedül maradtunk” – az Átrium legnagyobb támogatója csalókról, pofapénzről és a járhatatlan középútról
Legyél jobb! Forbes 2 perc olvasás
Az Átrium már majdnem feladta, de egyelőre mégsem zárnak be
A jó élet Forbes 1 perc olvasás
Bezárhat a budapesti színház, többen is a felmondási idejüket töltik

A sajtó előbb tudott róla

„Nos, erről a sajtót előbb informálták, mint bennünket (mi egy újságírótól tudtuk meg ezt), és bocsánatkérést sem látunk a közleményben amiatt, hogy a megítélt pályázati támogatás folyósításának törvényben előírt határideje régen lejárt. A 17 millió forintos támogatást pedig lehet működési támogatásnak hívni (vicces az összeg is meg az elnevezés is, mert a működés olyan apró hányadát fedezi), de ez nem azonos a kulturális taót pótolni hivatott többlettámogatási rendszerrel, amelynek a 12 milliárdos keretét az állam az elmúlt félévben elfeketepéterezte” – írta Facebook-oldalán kedd délután az Átrium Színház.

Azt írják, a 255 millió forintos „többlettámogatási” kérelmeik (és a többi „magát függetlennek nevező” színház kérelmeinek) elbírálásáról egy szót sem ír az önmagát a kulturális tárca szóvivőjének nevező, a jelek szerint Fekete Péter marketingkommunikációs fogásait gyakorló illető.

„Ez az a keret, amelyből a Turay Ida és a Karinthy Színház 300-300 milliót, a Játékszín 200 milliót kapott, de jutott 40 misi a focistagyerekek cirkuszlátogatására is az adófizetők pénzéből. A magukat függetlennek nevező színházak nevében kérjük továbbra is a többlettámogatások haladéktalan elbírálását, és a döntések magát szakmainak nevező indoklását.

Kivár az Átrium

A minisztérium a jövőben is biztosítani kívánja a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek számára az állami forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét – írja a magát közleménynek nevező szöveg, összemosva a különböző színházakat, konkrétumok nélkül, ahogy ez szokás.

Hát kíváncsian várjuk, hogy a ránk kíváncsi adófizetőket is teljes értékű állampolgárnak nézik-e végre a jövőben, vagy úgy kezelik őket, ahogy eddig” – posztolta az Átrium.

Az MTI híre szerint a támogatásokat még a héten kifizetik, ám kissé bizarr és jelzésértékű, hogy a közleményben nem függetlennek, hanem magát függetlennek nevezőnek titulálták a színházat. A szöveg szerint az általuk benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjait – ahogy az elmúlt három évben –, idén is Budapest főpolgármestere jelölte ki, „a minisztérium pedig a jövőben is biztosítani kívánja a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek számára az állami forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét”.

A bajban jöttek az adományok

Az Átrium júniusban jelezte, hogy a támogatás hiányában kénytelen lesz bezárni, és a munkatársak július 1-jétől felmondási idejüket töltik. A Facebokon gyűjtés indult meg a színház számára, és július elején számos kávézó és étterem ajánlotta fel egynapi bevételét. Közben Budapesti önkormányzata is 150 milliós mentőövet dobott az állami támogatás hiányában ellehetetlenült színházaknak, de Karácsony Gergely főpolgármester leszögezte, hogy a főváros képtelen átvenni az államtól ezeknek a színházaknak a tartós támogatását, mert nincs rá pénze.

Július közepéig nagyjánól 87 millió forint gyűlt össze, de az csak a teljes szükséges költségvetés kevesebb mint fele.

Mintegy 3500 adományozó összesen 72 millió forintot adott össze, míg a fővárosi önkormányzat 15 millió forintot ígért a színháznak, amely ezek után bizakodóan meghirdette a következő évadot. Ám hangsúlyozták:

a színház működtetéséhez évente több száz millió forintra van szükség, de ezt elsősorban nem közönségüktől várják, hanem azoktól, akik a kultúrára szánt közpénzek felett döntenek.

A borítófotón Alföldi Róbert, aki több produkcióban is játszik, illetve többet rendezett is az Átrium színpadán.

The post Állítólag mégis kap állami támogatást az Átrium – igaz, nem annyit, és nem is szóltak neki appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés