:

Megszólalt a Wolt: Nem maradhatnak katások a futárok, lesznek, akik sokkal rosszabbul fognak járni

Nem lehet tovább katázással futárkodni a cégnél, szerintük lesznek, akik lényegesebben rosszabbul fognak járni. Mindenesetre így próbálják segíteni a helyzetüket a szigorodó katatörvények közepette.

„A katás adózási forma megváltoztatása két héttel ezelőtt váratlanul ért minket is, a határidők rövidsége miatt pedig korlátozottá vált, hogy milyen lehetséges megoldásokat kínálhatunk a velünk együttműködő futár partnereink számára szeptember elsejétől. Alaposan megvizsgálva a helyzetet, kikérve szakemberek véleményét, minden ellenkező híreszteléssel szemben arra jutottunk, hogy

a katás adózási formában nem lesz lehetőség a továbbiakban a velünk való együttműködésre”

– írta a Forbes.hu megkeresésére Tajta Ákos, a Wolt regionális ügyvezető igazgatója a kataszabályozás szigorításával, illetve azzal kapcsolatban, hogy a katás egyéni vállalkozóként nekik számlázó futárok miképp folytathatják náluk heteken belül a munkát.

Tajta így folytatta: „Azoknak a futárpartnereinknek, akik továbbra is szeretnének a Wolt platformján keresztül szállítani, más adózási formát kell választaniuk.

Legtöbbjüknek ez valószínűleg az általányadózásra való áttérést jelenti – ami már csak abban is eltér a kata adózási formától, hogy több adminisztrációt igényel. ”

Előzmények

Amióta elindultak a katatörvény elleni tiltakozások, a fővárosi tüntetések egyik leggyakoribb szereplői lettek a Wolt- és Foodpanda-táskás futárok. Nem véletlenül, hiszen mint sok százezreket, úgy a módosítás az ételfutárokat is érinti, akik katás egyéni vállalkozóként dolgoznak és így számláznak közvetlenül az említett cégeknek. Voltak is olyan tiltakozások, amiket a Futárok a katáért nevű csoportosulás szervezett, a legutóbbira pont tegnap este került sor Jobbágyfelkelés! címmel.

A seperc alatt lezavart, szeptember elsejével hatályos törvénymódosítással kapcsolatban a Wolt és a Foodpanda már több ízben közzétette nyilatkozatait, még ha konkrétumokkal nem is nagyon tudtak szolgálni.

Korábbi nyilatkozataiban mindkét cég úgy fogalmazott, hogy vizsgálják a lehetőségeket, először viszont a futárpartnerek felé fogják majd kommunikálni, mire jutottak.Ami a tüntetéseket illeti, semelyikük sem bátorított, buzdított vagy szervezett futárokat (és nem is fog) a demonstrációkra, rugalmas beosztásukból fakadóan pedig a kiszállításban nem okozott problémát a részvételük.A felháborodásukat, frusztrációjukat ugyanakkor teljesen megértik, ezzel együtt véleménynyilvánítási szabadságukat is tiszteletben tartják.

Tájékoztatás

Kedd délután a Wolt, ahogy korábban ígérte, saját futárpartnerei felé ejtette meg első körös tájékoztatását kata ügyben, a Forbes.hu-hoz eljuttatott információk szerint ebben „az általunk megvizsgált opciókról, azok működőképtelenségéről, a folytatás lehetséges minkéntjéről” számoltak be, „megadva egyben minden olyan információt, ami segítheti számukra a döntést a megfelelő adózási forma kiválasztásához”.

„Tekintve, hogy egy átlagos Wolt futár partner csak havi 43 órát dolgozik futárként, ami azt jelenti, hogy ezt a tevékenységet nem főállásként végzi, sok köztük például a diák is, többféle verzió lehetséges, kinek milyen változást jelent egy új adónem” – folytatta Tajta.

„Lesznek olyanok, akiknek lényegesen kedvezőtlenebb lesz a helyzetük, de olyanok is, akik akár még jobban is járhatnak.”

Hozzátette, hogy igyekeznek minden segítséget megadni a futárok számára a zökkenőmentes átálláshoz és hogy minél kisebb gondot jelentsen számukra az adminisztráció, a könyvelő igénybevétele pedig minél kevesebb terhet. Várják egyelőre a futárpartnerek visszajelzéseit is, hogy miként szeretnék folytatni szeptembertől a futárkodást.

Tajta arra is kitért, hogy „a Wolt Magyarország mindig is tiszteletben tartotta és most is tiszteletben tartja az összes törvényt, Magyarországon bejegyzett cég, és minden adót a vonatkozó törvények szerint megfizet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy korábbi ellenőrzés során mindent rendben talált a Wolt Magyarországnál.  A platformmunka – mint amilyen a Wolt és a futár partnerek együttműködése – szabályai még uniós szinten is fejlesztés alatt állnak. Bízunk benne, hogy mind Magyarországon, mind az EU-ban hosszú távon olyan megoldás születik, ami segíti a platform jellegű munkavégzést.”

The post Megszólalt a Wolt: Nem maradhatnak katások a futárok, lesznek, akik sokkal rosszabbul fognak járni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés