:

Szijjártó: Végrehajthatatlan a gázterv, a mi földgáz-ellátásunk biztosított

Szijjártó: Végrehajthatatlan a gázterv, a mi földgáz-ellátásunk biztosított

Szijjártó Péter szerint az Európai Unió tagállamai által délelőtt elfogadott, gázfogyasztás-csökkentésről szóló megállapodás figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit. A külügyminiszter online sajtótájékoztatón véleményezte a döntést.

Az általa hangoztatott magyar álláspont szerint az EU működéséről szóló szerződések alapján egy ország energiamixének meghatározása kizárólag tagállami hatáskör, ezért a javaslat jogi megalapozottsága kétséges. 

Lebukásnak nevezte továbbá, hogy míg az uniós vezetők korábban azt hangoztatták, meglesznek orosz gáz nélkül is, most mégis vészhelyzeti üzemmódot helyeztek kilátásba.

Egyedül

Ahogyan azt mi is megírtuk, az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli ülésezése nyomán született megállapodás szerint a tagállamok vállalták, hogy augusztus 1. és március 31. között az elmúlt öt év átlagához képest 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást, a saját maguk által meghatározott intézkedésekkel. A rendelet alapján ugyanakkor kiadható az ellátásbiztonsággal kapcsolatban „uniós riasztás”, ebben az esetben a gázkereslet csökkentése kötelezővé válik.  

A döntést csak Magyarország ellenezte.

Szijjártó hangsúlyozta: „kizárt a végrehajtása” a tervnek, mert figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.

„Egyedül mi jeleztük, hogy nemmel szavazunk, tehát Magyarország nemmel szavaz erre a rendeletere, tekintettel arra, hogy az teljes egészében figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekekeit”

– mondta Szijjártó.

A miniszter szerint a Déli Áramlaton keresztül az ország földgáz-ellátása biztosított.

The post Szijjártó: Végrehajthatatlan a gázterv, a mi földgáz-ellátásunk biztosított appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés