:

Matolcsyék nagyot léptek újra: kétszámjegyű az alapkamat megint

Matolcsyék nagyot léptek újra: kétszámjegyű az alapkamat megint

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

A kamatfolyosó két szélét is 100 bázisponttal emelte a testület. Az elemzők legalább 50 bázispont, vagy annál nagyobb emelésre számítottak, vagyis a jegybank mostani nagy emelése nem meglepetés. Az MNB ezzel újra azt üzeni a piacoknak, hogy küzd az elszabaduló infláció ellen.

Legutóbb 2008 decemberében volt ebben a magasságban az alapkamat.

Jön még drágulás az új rezsiszabályok miatt

Júniusban a KSH átlagosan 11,7 százalékos inflációt mért éves adaton, az MNB is az év végéig elhúzódóan magas inflációval számol most már. Erre jön majd rá a rezsicsökkentés kivezetésének hatása a következő hónapokban.

A fenti ábrán a KSH júniusi inflációt ábrázoló kimutatása, jól látszik, hogy a háztartási energia ára más áru – vagy szolgáltatáscsoportokéhoz képest alig emelkedett. Ez az augusztus 1-jétől életbelépő új rezsiszabályok miatt jócskán fog emelkedni a következő hónapokban, vagyis

magasabban tetőzhet az infláció, mint korábban prognosztizálták.

A forint jegyzése ma a 397-es szinten is járt az euró ellenében, a kamatdöntés előtt azonban 401 felett volt az árfolyam. A bankközi piacon jelenleg 400,6 forintot kérnek egy euróért. Ez ugyan messze van a korábbi mélyponttól, a 415-ös szintektől, de a forint továbbra sem tud tartósan a 400-as lélektani határ alatt maradni.

The post Matolcsyék nagyot léptek újra: kétszámjegyű az alapkamat megint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés