:
Breaking News

Hiánycikk lett a fatüzelésű kandalló a rezsicsökkentési szabályok bejelentése után

Hiánycikk lett a fatüzelésű kandalló a rezsicsökkentési szabályok bejelentése után

Átformálta a keresletet az eMAG-nál a kormány júliusi 13-i bejelentése, amelyből kiderült, hogy augusztustól az átlagfogyasztás mértékéig lehet kedvezményesen áramot és gázt fogyasztani: az energiahatékonyságot célzó, segítő termékkategóriák forgalma kilőtt, más, a mindennapokhoz nem feltétlenül szükséges termékeké pedig lecsökkent – olvasható a cég közleményében.

A szokásos nyári slágerterméknek számítható összeszerelhető és felfújható medencék eladásai 67 százalékkal csökkentek a bejelentés nyomán az előző héthez képest. Nagyjából a felére csökkent a szárítógépek eladása is a bejelentés után, de ugyanennyivel csökkentek a bőröndök, utazótáskák eladásai – ami azt jelzheti, hogy sokan a nyaralás költségein spórolnak valamilyen módon.

Bár a klímaberendezések eladott darabszáma is csaknem 90 százalékkal visszaesett az új rezsicsökkentési szabályok bejelentése óta, mivel sok háztartásban épp egy modernebb, kisebb fogyasztású hűtő-fűtő klímaberendezés segíthet a rezsi csökkentésében, az eMAG az eladások visszarendeződésére számít, hiszen a bejelentés óta eltelt napokban a tíz legnépszerűbb berendezés többsége A++ energiabesorolású, és a listán nincs A-osztályúnál fejletlenebb modell.

A tűzhelyek eladásai kapcsán érdekes jelenséget tapasztalható az online áruházban: a bejelentést követően nem csökkent, hanem mintegy negyedével nőtt a gáztűzhelyek eladása (a többi kategória kárára) – sokan nyilván azért váltanak az utóbbira, hogy az áramfogyasztásuk ne legyen magasabb az átlagnál. Fatüzelésű kandallót pedig olyan sokan rendeltek, hogy ebből ideiglenes készlethiány alakult ki – és a nyári szezonban alapvetően nincs raktáron jelentős készlet e terméktípusból.

Értelemszerűen megnőtt a kereslet a bejelentést követően az energiahatékonyságot és spórolást célzó termékekre is: a napelemek és napkollektorok termékkategória eladott darabszáma megháromszorozódott, forgalma pedig a négyszeresére emelkedett az előző héthez képest. Sokan ennél egyszerűbb módon terveznek spórolni: az áruház hatszor annyi konnektorba dugható fogyasztásmérő aljzatot adott el, mint a megelőző napokban, de csaknem 80 százalékkal több okos konnektor, és csaknem másfélszer több elektromos elosztó talált gazdára.

Birkás Péter további cikkei Már az éves fogyasztás is ott van MVM Next alkalmazásbanItt egy remek tévé, ha elfogadható áron keres nagy kijelzőtA nap legfontosabb hírei – 2022. július 16.

The post Hiánycikk lett a fatüzelésű kandalló a rezsicsökkentési szabályok bejelentése után first appeared on 24.hu.