:

Vírusos appok terjednek a Play Store-ban, azonnal törölje őket

Vírusos appok terjednek a Play Store-ban, azonnal törölje őket

Sokak szerint a Google Play Áruház az egyik legbiztonságosabb hely, ahonnan a felhasználók androidos alkalmazásokat tölthetnek le, a vállalat ugyanis komoly erőfeszítéseket tesz a vírusos programok eltüntetésére. A kártevő szoftverek gyártói azonban folyamatosan fejlesztik a taktikájukat, és időről-időre sikerül kártevőkkel teli alkalmazásokat juttatni az androidos alkalmazások piacterére.

Éppen ez történt nemrégiben is: a Zscaler ThreatLabz csapata a Joker, Facestealer és Coper kártevőcsaládok több példányát tartalmazó alkalmazásokat talált a virtuális áruházban.

A kiberbiztonsági kutatócsoport eddig több mint 50 veszélyes alkalmazást fedezett fel, amelyeket együttesen 300 ezerszer töltöttek le.

A fent említett kártevőcsaládok közül a Joker a legismertebb, amely arról híres, hogy egyebek mellett üzeneteket és kapcsolatokat is képes ellopni a megfertőzött készülékekről. A Facestealer egyel trükkösebb módszert használ: az appokon belül felkínálja a facebookos belépés lehetőségét, azonban a felhasználó által beírt név és jelszó egyenesen a kiberbűnözőkhöz vándorol. A Coper kártevő a billentyű lenyomásokat pásztázza a telefonunkon, így minden legépelt szöveget ellop, majd távoli szerverekre továbbítja.

Ezáltal az egyszerű üzenetektől kezdve fontos jelszavakat, és bankkártyánk adatait is képes lemásolni, majd kimenteni.  

A ThreatLabz felfedezéséről azonnal értesítette a Google Android Security csapatát, akik gyorsan el is távolították a rosszindulatú alkalmazásokat az áruházból. Azonban akik telepítették ezeket, még mindig veszélyben lehetnek, ugyanis az appok nem törlődtek a telefonról automatikusan. Így érdemes lehet mielőbb átnézni a ThreatLabz listáját, és ha valamelyik app ott van a telefonján, azonnal törölni.

Lányi Örs további cikkei Pár gombnyomással kiderítheti, meddig bírja még a telefonjaItt az eddigi legélethűbb robot Baby YodaÚjabb részletek derültek ki a PlayStation VR 2-ről

The post Vírusos appok terjednek a Play Store-ban, azonnal törölje őket first appeared on 24.hu.