:

Kora esti tűzgömb

Kora esti tűzgömb

Július 26-án 21:19-kor (nyár időszámítás szerint) ragyogó tűzgömb szántotta végig hazánk egét.

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

Július 26-án este 9-re nagyjából elfogytak a felhők, a kezdtek előtűnni a csillagok is a webkamerám látóterében. A kertben szólt a tücsök, én pedig egy távoli kedves barátnak tett ígérethez híven kimentem tücsökciripelést rögzíteni, s körbenézve láttam a Nyári Háromszöget és a nyírfánk lombja közt átcsillanó Arcturust, s az elvonult hidegfront utáni nyugtalanságot figyeltem a csillagok szcintillációján. Aztán bejöttem a kész tücsökzenével, majd pár perc múlva Gucsik Bence üzenetét olvastam, miszerint bődületes tűzgömböt fogott a webkamerám. Mindössze két perccel azt követően, hogy bejöttem…

Visszanéztem a felvételt, és lementettem. Az a tűzgömb jutott róla eszembe, ami a 2021-es Perseida maximum estéjén, a mostanihoz hasonló fényviszonyok közepette esett, ám ez a mostani jóval hosszabb utat járt be, s tovább is tartott. Több mint 12 másodperces volt a meteor feltűnésétől az utolsó darabja elizzásáig tartó idő, gyaníthatóan ez a valaha fogott leghosszabb idejű meteorom.

A szemtanúk közül többen is beszámoltak a tűzgömb után pár perccel hallott hangról (én erről is lemaradtam, mert egy kertben ordibálós szomszéd miatt be kell csukom mindent), illetve Kiszely Márta is jelezte, hogy az ország közepén a szeizmológiai állomások is detektálták a robbanását. Kővágó Gábor pályaszámítása szerint sporadikus meteorról volt szó.

A webkamera egy egyszerű, olcsó biztonsági kamera, Hikvision ColorVu, amely egy, a kertünkben lévő oszlop tetejéről fürkészi a keleti égboltot. Ez esetben is kiderült: igen szerencsés helyre néz!

Hirdetés

Cimkék

Keresés