:

Orbán rezsitámogatást ígér a családoknak és háborús helyzetet jövendöl Európának

Orbán rezsitámogatást ígér a családoknak és háborús helyzetet jövendöl Európának

Ősszel súlyos kérdésekre kell, hogy választ adjon a magyar gazdaságpolitika, akkor fog kikristályosodni a háborús politikai kérdések hatása – mondta Orbán Viktor pénteki szokásos közrádiós interjújában.

„Nem az lesz a baj, hogy nincs gáz, hacsak nem viszik el a németek, hanem az ár – mondta a miniszterelnök a közrádióban. Szerinte Magyarországnak lesz elég gáza, adott a déli út, továbbá másfél milliárd köbmétert cseppfolyósítva behozunk Horvátországból. És van hazai gáz is, amivel amúgy spórolunk, most kötelezi a kormány a gyorsabb kitermelést. Mindezek mellett a héten tárgyalások zajlottak Oroszországgal 700 millió köbméter pluszkapacitásról is, ami várhatóan sikeres lesz.

Orbán szerint a 15 százalékos önkéntes gázfogyasztás-csökkentésről szóló uniós javaslat nem célravezető, a magyar kormány továbbra is abból indul ki, hogy helyben kell megoldani a problémákat.

Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Három-négy éven belül kiváltható az orosz gáz, de az idei télen rossz lesz a helyzet
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Rezsicsökkentés: jöhet a Kincskereső kisködmön

Ársokk mellé támogatások

Orbán megígérte, hogy a kormány mindent megtesz majd, hogy a rezsicsökkentés korlátozása után a közüzemi díjak ne vigyék el a családok teljes jövedelmét. „Döntéseket hozunk, ez meg is kezdődött. Gazdasági növekedési kabinetet is létrehoztunk” – közölte, de részleteket egyelőre nem mondott arról, hogy milyen intézkedésekre készül a kabinet.

A kormány számításai szerint a piaci árhoz képest 56 ezer forintot az áram- és 145 ezer forintot a gázáron spórol havonta egy magyar család.

250-260 milliárdról 2022 év végéig kivetítve több mint kétezermilliárd forintra ugrik az az összeg, amivel a kormánynak ki kellene pótolnia az alacsonyan tartott rezsiárak és a piaci árak közti különbséget. „Jól teljesít a magyar gazdaság, de ezt már nem lehet kitermelni. Ezért csak az átlagfogyasztás erejéig jár a rezsicsökkentett ár a villany- és gázáraknál.”

A kormányfő szerint azért is törölték el a rezsicsökkentést, mert nem akarták, hogy az energiacégek nyerészkedjenek a magyar fogyasztókon. Azt mondta, az átlagfogyasztásig marad meg a rezsicsökkentett ár, az átlag felett fogyasztók ennél többet fizetnek majd. Hozzátette, az átlag felett fogyasztóknak sem a piaci árat kell majd a megfizetniük, hanem egy „lakossági piaci árat”, ami szerinte alacsonyabb a piaci árnál. 

Bejelentette, hogy meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfa hatályát, két évig marad az öt százalékos kulcs, így nem kell az építkezőknek kapkodni. Az energiabiztonság javítása érdekében a Mátrai erőmű teljes egészében újraindul, közben a barnakőszénbányákat is újraindítják, megtiltják a tűzifa kivitelét, és lesz egy kályha- és kazánprogram is.

A cél, hogy minél inkább ki lehessen váltani a földgáz használatát.

Továbbá azt is mondta, hogy a gazdák számíthatnak segítségre az aszálykárokért.

Háborús helyzet Európában

Orbán szerint a nyugatnak volt egy elképzelése az ukrajnai háború kezeléséről, ám mind a négy pillére megbukott. Az ukrán hadsereg nem győzhet, nem lehet Ukrajna szuverenitását megvédeni. Nem jött be, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók a vezetést is destabilizálják, sőt épp az ellenkezője történik. Szerinte a szankciók miatt egyre súlyosabb károkat szenved el Európa, és nem látta be a világ, hogy Oroszország agresszor, ebben nem lett világegység – Ázsiában, Afrikában egyáltalán nem ez a reakció.

Hozzátette: ha Brüsszel most nem változtat, akkor októbertől egész Európában háborús gazdaságra kell számítani.

„A stratégia amire a mi magatartásunk épült elbukott, meggyengült, nincs többé, újat kell alkotni”– mondta Orbán.

The post Orbán rezsitámogatást ígér a családoknak és háborús helyzetet jövendöl Európának appeared first on Forbes.hu.