:

Nyolc kemény állítás az inflációról az MNB alelnökétől

Nyolc kemény állítás az inflációról az MNB alelnökétől

Megemeli az inflációs pályát a rezsicsökkentés átalakítása, amely egy éven keresztül fog megjelenni a havi adatokban, mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybanki kamatemelés után. 

Júniusban tovább emelkedett az infláció, a havi átárazások mértéke változatlanul a korábbi évek többszöröse – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, miután a Monetáris Tanács a héten száz bázisponttal, 10,75 százalékra emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke szerint a kormány több területen is nagyon fontos döntéseket hozott, az egyik ilyen a hatósági árakkal kapcsolatos, írja a vg.hu.

Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Így látja az MNB: eddig tarthat az eszeveszett drágulás
Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
Matolcsyék nagyot léptek újra: kétszámjegyű az alapkamat megint
Pénz Topolay Gábor 5 perc olvasás
Mindenki örült az amerikai döntésnek, kivéve a forintot

Virág Barnabás szerint:

A kormányzati döntések következtében augusztustól egy éven át emelkedik a fogyasztói árindex, egészen jövő év augusztusáig.Év végén tetőzhet az infláció. Az inflációs csúcs kapcsán ugyanakkor nem kívánt becslésekbe bonyolódni Virág.Júliusban az infláció tovább gyorsulhatott, várakozása szerint 13-14 százalék között alakulhatott a júniusi 11,7 százalék után.A rezsicsökkentés átalakításának inflációs hatása a szeptemberben megjelenő augusztusi adatokban már benne lesz, a jelenlegi számítások szerint az árindexnövelő hatás valahol 3 százalékpont körül alakulhat.Meghatározó az élelmiszerek drágulása, ez a folyamat az elemzések szerint folytatódik.A szolgáltatószektornál is látszik eltérés a korábbi évekhez, de nem olyan jelentős, mint az élelmiszerek esetében.A gazdasági növekedés az év elején élénk volt, már láthatóak a lassulás jelei, júniustól fokozatos lassulás látható, ez a tendencia július első heteiben is folytatódott.A recesszió fájdalmas dolog, de szerinte ettől még fájdalmasabb, ha a magas inflációt nem sikerül megállítani és a várakozásokon keresztül öngerjesztő folyamattá válik.

A hazai recessziós félelmek kapcsán Virág Barnabás egyértelművé tette, hogy a monetáris politika fókusza az infláció leküzdésén van. Úgy látja, a swaptenderek eredményesek, ezeket a tendereket folytatják a jövőben, a negyedéven belül is.

A borítóképen Virág Barnabás, az MNB alelnöke, fotó: MTI/Soós Lajos

The post Nyolc kemény állítás az inflációról az MNB alelnökétől appeared first on Forbes.hu.