:

Az euróövezet köszöni, jól van, még ha a németek meg is torpantak

Az euróövezet köszöni, jól van, még ha a németek meg is torpantak

Meglepően jók lettek az euróövezeti gazdasági adatok, még úgy is, hogy Németország a recesszió szélén táncol. Az infláció viszont mindenkit gyötör, nem véletlenül lépett a jegybank is.

Kifejezetten erős számokat közölt az Eurostat az euróövezet gazdasági növekedéséről, messze meghaladják a várakozásokat. A júliusi gyorsadatok szerint az euróövezet gazdasága a második negyedévben

éves alapon 4 százalékkal nőtt a 3,4 százalékos becslés helyettnegyedéves alapon 0,7 százalékkal nőtt a 0,2-es becslés helyett. Az euróövezet éves GDP-növekedése tízéves távlatban.

Éves alapon ez pici lassulás, negyedéves alapon viszont gyorsulás. Ezek csak gyors adatok, az Eurostat a fő számokat közli, a részletes GDP-adatok csak később jönnek.

De azt mutatja, hogy az euróövezet gazdasága a háborús szankciók és az energiaválság ellenére jó állapotban volt a második negyedévben.

Pedig a németek a recesszió szélén táncolnak

Pedig az euroövezeti adatok előtt egy órával nem úgy tűnt, hogy van ok az optimizmusra. Akkor jöttek ugyanis a német adatok, és az unió legerősebb gazdasága nem volt épp formában ebben a második negyedévben. Az éves bázisú GDP-adat is lassabb lett a vártnál (1,4 százalék), az első negyedévhez képest pedig stagnált a német gazdaság.

De a kilátások és a hangulatindexek alapján úgy tűnik, már egy stagnálás is jó jel. A Hauck Aufhäuser Lampe privátbank vezető elemzője azt mondta a Reutersnek:

Már az is siker lenne, ha a harmadik negyedévben tovább stagnálna a német gazdaság és nem fordulna át recesszióba.

A többi nagy gazdaság viszont, különösen a spanyol és a francia olyan erős számokat hoztak, amelyek felfelé tolták az euróövezet növekedési számait.

Az infláció iszonyú magas

Viszont az infláció nem ereszt, ez jól látszik, újabb rekord dőlt meg.

8,9 százalék – ez az euróövezet új, mindenkori inflációs rekordja.

Az adat júliusi és szintén gyors tájékoztatás, az Eurostat nem bontotta ki jobban az inflációs folyamatokat. Ráadásul az energia- és élelmiszerárak nélküli maginflációs adat is négy százalékra nőtt 3,7-ről, azaz egy szélesebb körben érezhető a folyamatos drágulás.

Az euróövezeti infláció. Minden hónapban új rekord.

Az viszont biztos, hogy a frissen, bő egy évtized után újra kamatot emelő Európai Központi Bank (EKB) faramuci helyzetbe kerül. Egyik oldalról a magas infláció miatt muszáj emelni a kamatszintet. A másik oldalról viszont a kamatemelés gazdasági lassulással jár, Németországot könnyen recesszióba sodorhatja. De valószínűleg az áremelkedés miatt az EKB, mint az amerikai Fed is az infláció letörését fontosabbnak tartja a recesszió elkerülésénél.

The post Az euróövezet köszöni, jól van, még ha a németek meg is torpantak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés