:
Breaking News

Még drágább lesz ősszel az orosz gáz, talán ezért is emelt rezsit a kormány?

Még drágább lesz ősszel az orosz gáz, talán ezért is emelt rezsit a kormány?

Minden korábbinál drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra májusban, és az ősszel még ennél is többet kell majd fizetni. Nem csoda, hogy a kormány épp most korlátozta a rezsicsökkentést, írja a g7.hu.

Az Eurostat külkereskedelmi adatai szerint átlagosan 123 eurócentért jött be az országba májusban egy köbméter gáz, ami az akkori euróárfolyamon számolva 475 forint. Azok közül az uniós országok közül, amelyek közölnek erről adatokat, Magyarországra érkezett a legdrágábban az orosz gáz ebben az időszakban, írja a g7.hu.

Az orosz import ára minden jel szerint két hónapos csúszással követi a tőzsdei jegyzéseket. Márpedig márciusban az orosz-ukrán háború kitörését követően az irányadónak tartott holland tőzsdei gázár, a TTF is rekordszintre emelkedett.

Az orosz importár is ezt követhette le májusban.

Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Három-négy éven belül kiváltható az orosz gáz, de az idei télen rossz lesz a helyzet
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Hiába az ellenszavazat, Magyarországnak is ki kell vennie a részét a gázfogyasztás csökkentéséből

A tavaly október elejétől érvényes orosz-magyar megállapodás szerint évi 4,5 milliárd, azaz havi átlagban 375 millió köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól. Ez az október és május közötti időszakra kereken 3 milliárd köbmétert ad ki. Ebben a nyolc hónapban pedig az Eurostat adatai szerint a teljes orosz import alig 200 millió köbméterrel haladta ezt meg, amelyből a legnagyobb mennyiség ráadásul még tavaly októberben érkezett be.

Bár április-májusban még úgy tűnhetett, hogy a háború kitörését követő csúcsokhoz képest alacsonyabb szintre áll be a gáz ára, júniusban újabb fordulat jött. Az, hogy az oroszok sorra állították le a szállításokat a különböző vezetékeken, rendkívül bizonytalan helyzetet teremtett a piacon, így az árak a márciusi csúcsnál is jóval magasabb szintre emelkedtek.

Magyar részről a költségeket ráadásul tovább fokozta a forint rohamos gyengülése.

A kormányzat, illetve az oroszokkal szerződésben álló MVM így július elején valószínűleg azt látta, hogy most ugyan kissé kevesebbet kell fizetni a Gazpromnak, mint tavasz végén, ám szeptemberre olyan drágán kaphatjuk a gázt, ami végleg fenntarthatatlanná teszi a rezsicsökkentést.

The post Még drágább lesz ősszel az orosz gáz, talán ezért is emelt rezsit a kormány? appeared first on Forbes.hu.