:

Jönnek a kormány nélküli önvezető autók

Jönnek a kormány nélküli önvezető autók

Kínában a Baidu keresőmotor-óriás reformálná meg a közúti közlekedést. A mesterséges intelligenciába és az önvezető járműtechnológiába is komoly pénzeket befektető vállalat ugyanis bemutatott egy teljesen elektromos, levehető kormánykerékkel rendelkező robottaxit – írja a TechCrunch.

A Baidu Apollo RT6 EV elnevezésű autója dizájn tekintetében egy városi terepjáró (SUV) és egy kisbusz keresztezésének tűnik. Az Apollo GO szolgáltatáshoz tervezett robottaxi a vállalat hatodik generációs autonóm járműve, amelynek gyártása darabonként nagyjából 37 ezer dollárt (14,5 millió forintot) tesz ki. A vállalat szerint a költségek optimalizálásának hatására

jövőre akár több tízezer robottaxit is legyárthatnak, amelyeket olyan megapoliszokban szórnának szét, mint a 21,5 milliós főváros, Peking, a 26,3 milliós lakosságú Sanghaj, vagy a tizenkét-tizenöt millió fős Kuangcsou és Sencsen.

A kettő, illetve négy fő szállítására alkalmas RT6-os modell levehető kormánykerékkel rendelkezik, ami nagy helyet biztosít az ülőhelyek előtt, továbbá számítógépeket és játékkonzolokat is bele lehet majd építeni. Az autó tetején lévő napfénytető a modell teljes hosszán átnyúlik, így belső fényre sincs igazán szükség, a napsugarak könnyedén bevilágítják az utasteret.

Az Apollo RT6 L4 autonóm vezetési képességgel rendelkezik, amely 38 érzékelőt – köztük egy tucat kamerát és nyolc lidar-t – tartalmaz, és a térkép ismerete által kiválóan navigálja magát beprogramozott útvonalakon, áll a cég bejelentésében. A Baidu azt azonban nem árulta el, hogy hány kilométert lehet megtenni egy töltéssel.

A Baidu közölte, ötödik generációs robotaxijain bevezette már meg is kezdték Pekingben a fizetéses önvezető szállítást. A portál szerint ez a lépés lehetővé teszi a cég számára, hogy kereskedelmi forgalomba hozza robottaxi-üzletágát, amelyet 2025-re Kínán kívül 65 városban akarnak bevezetni, 2030-ra pedig 100 város elérése a cél.

Lányi Örs további cikkei Több mint tíz százalékot zuhant az Apple nyereségeMeghátrált az Instagram, csúszik a tiktokizáció21 millió felett jár a PlayStation 5 eladása

The post Jönnek a kormány nélküli önvezető autók first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés