:
Breaking News

A legkárosabb celebek: ők rombolják legjobban a környezetünket

A legkárosabb celebek: ők rombolják legjobban a környezetünket

Úgy szállnak repülőre, mint mi a 4-es és 6-os villamosra. Taylor Swift hét hónap alatt felhalmozódott károsanyag-kibocsátása több, mint amennyiért hét átlagember együttvéve egész életében felel.

Tízperces repülések, mindennapra egy magánjárat – nemcsak a pénzt, hanem a károsanyagokat is tisztességgel égetik a leghíresebb világsztárok. Könnyen összejön ugyanis több ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátás, ha szinte minden napra jut egy magángépes, akár az Atlanti-óceánt átszelő utazás, ahogy azt a leggazdagabbak gyakran megtehetik (és teszik). Szerencsétlenségükre – vagy inkább a PR-irodájuk „örömére” – azonban a járatok adatai mindenki számára hozzáférhetőek, a Celebrity Jets Twitter-fiók pedig előszeretettel összesíti és számosítja a celebek ökolábnyomát jelentősen növelő utakat.

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában A Top 10 legkárosabb celeb – a lista megtekintéséért kattints a galériára! (10 kép)

Ez alapján számolta ki a The Tab a környezetre legkárosabb celebek tizes toplistáját: Taylor Swift a negatív rekorder, de Travis Scott és Kim Kardashian sem büszkélkedhet.

Ezrével pumpálnak CO2-t

A Kardashian-famíliából és saját sminkvállalatáról ismert Kylie Jenner került legutóbb a közbeszéd kereszttüzébe, amikor párjával, Travis Scottal pózolt két magángépük előtt, „az enyémmel vagy a tiéddel akarsz menni?” szöveggel – ennek ellenére nem is ő, hanem Scott nyitja a listát. A rapper 2022-ben már összesen 5,8 napnyi időt töltött a levegőben, ami pedig döbbenetes, hogy mindezt alig 12 kilométeres utazási átlaggal (igen, 10 perces kocsiúttal) sikerült összehoznia. Ezzel szemben a kilencedik Oprah Winfrey 68-szor repült a 75 millió dolláros magángépén, a magánjárataival Instán előszeretettel hencegő színész Mark Wahlberg pedig 65-ször töltött összesen több mint egy hétnyi időt a levegőben.

Jenner helyett egy másik Kardashian realitysztár, Kim került a lista hetedik pozíciójába: átlagosan 85 percet tölt a levegőben, ezzel közel 4300 tonna szén-dioxid-kibocsátást okozva.

A hatodik helyezett Steven Spielberg átlagos utazási ideje a leghosszabb, ő 1 óra 47 perces átlaggal repül. Az ötödik helyen lévő country-énekes, Blake Shelton hét hónap alatt már átlépte a 100-as lélektani határt: összesen 111-szer szállt fel a gépe idén.

Taylor Swift's Falcon 7X 2,207 mile (1,917 NM) flight from BUF to BUR

~ 1,844 gallons (6,982 liters).
~ 12,362 lbs (5,607 kg) of jet fuel used.
~ $12,413 cost of fuel.
~ 19 tons of CO2 emissions.

— Celebrity Jets (@CelebJets) July 28, 2022

Jay-Z 6 981 tonna CO2-kibocsátással már dobogós, Beyoncéval 136 repülőúton ülhettek együtt. A lista ezüstérmese, a bokszoló Floyd Mayweather repült a lista szereplői között a legtöbbször, összesen 177-szer: szinte minden napra jutott egy út az év első hét hónapjában, az átlagos levegőben töltött ideje pedig mindössze tíz perc.

A legtöbb károsanyagot kibocsátó celeb, Taylor Swift úgy végzett a dobogó tetején, hogy éppen nem is turnézik.

Az énekesnő 8 293 tonna szén-dioxid-kibocsátással „büszkélkedhet”, és összesen több mint két hétnyi, pontosan 15,9 napnyi időt töltött a levegőben. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy párja, Joe Alwyn Londonban él – míg Swift otthonainak nagy része természetesen az Egyesült Államokban található.

Egyre nő a szennyezés, de vannak, akik már figyelnek

A szintén Celebrity Jets Twitter-felhasználót szemléző Mel Magazine szerint magángépek ráadásul aránytalanul szennyezőek: egy utasra több mint tizennégyszer annyi szennyezés jut, mint egy hagyományos járaton, és ötvenszer több, mintha felülnénk a vonatra.

A magángépek kereslete és az eddigiek repülési sűrűsége ráadásul jelentősen megugrott 2021-ben: de vannak olyan sztárok is, akik már zöldebb utakon járnak.

Ilyen például a Coldplay is: a brit banda 2019-ben jelentette be, hogy többé nem indul világkörüli turnékra, mert az túl megterhelő a környezetnek. Persze a dollármilliós gázsiról és az új albumok népszerűsítésének lehetőségérél végül nem tudtak teljesen lemondani, különböző akciók keretében próbálják csökkenteni turnéjuk ökolábnyomát.

The post A legkárosabb celebek: ők rombolják legjobban a környezetünket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés