:

Intelligens pizzakemence otthonra: Van ennek értelme, vagy csak megégeti vele magát az ember?

Intelligens pizzakemence otthonra: Van ennek értelme, vagy csak megégeti vele magát az ember?

Extrémen magas, pokoli hőmérséklet, amit a hagyományos sütőktől hiába várnánk, megspékelve speciális lávakővel, hevítési mechanizmusokkal és intelligens vezérléssel. Ez az a recept, amivel a Sage Pizzaiolo otthoni kompakt pizzakemence kecsegtet, amelynek segítségével állítólag bárki hibátlan pizzát süthet otthon. Megnéztük, hogy mindez tényleg így van-e a valóságban.

Az elektromos konyhai eszközök durván 250 milliárd dollárosra puffadt globális piacából rengetegen szeretnének kihasítani maguknak egy kisebb darabkát. Közéjük tartozik az ausztrál Sage is, hisz a cég jó pár ilyen eszközből alakította ki portfólióját, amelyben megtalálhatóak a különlegesebb masinák is.

Zöld Szalai Péter 6 perc olvasás
Szag nélkül komposztálni egy belvárosi lakásban? Nem lehetetlen, íme a megoldás
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Ingyen pizzát osztogat az oltakozóknak a magyar szeletbár-lánc
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Több millió dollárt bukott a pizzaóriás az aposztróf kezelésén

Többek között abban gondolkodtak, hogy valószínűleg nincs ember a földön, aki ne szeretné a pizzát, hiszen oly sokféleképpen készíthető el, hogy mindenki találhat a kedvére valót az egyes változatai között.

Emiatt aztán nyilván arra jutottak, hogy nagy karriert futhat be egy olyan szerkezet, amit direkt arra szántak, hogy otthon készíthessen vele bárki egyszerűen ilyen tésztaételt, a lehető legjobb minőségben.

Mert bár a hagyományos sütők is alkalmasak erre, azonban azok nem képesek a tökéletes körülmények, így például az ideális hőfok megteremtésére.

A Sage otthoni pizzakemencét tervezett. Kép: Sage

Emiatt adta magát dolog, hogy fabrikáljanak egy ilyen szerkezetet, így született meg beszédes nevű Sage Pizzaiolo, amelyet az idei Konyha Kiállításon láttam működés közben, ahol teljes elcsavart az, ahogy egymás után kerültek ki belőle a finom pizzák egy profi szakács közreműködésével. A cég hazai képviseletének munkatársai pedig voltak olyan rendesek és adtak kölcsön egy példányt, hogy megnézzem, hogy egy hozzám hasonló átlagember mit tud belőle kihozni. Tényleg jelent-e hozzáadott értéket, nyújt-e valódi pluszt a hagyományos sütőhöz képest. Illetve persze, hogy mennyire bonyolult a kezelése, valamint hogy megéri-e beszerezni egy ilyet, és ha igen, akkor kinél válhat be.

Menő külső

Az tény, hogy egy hagyományos pizzakemencénél lényegesen kompaktabb a szerkezet, de azért kifejezetten kicsinek még egy megszállott hazudozó sem mondhatná jó szívvel. Majd fél méter széles és mély (46×47 cm), magassága pedig 27 centiméter, ezzel pedig egy átlagos konyhapult jelentős részét elfoglalja.

Szabadonálló eszközről van szó, amely tehát a használat után elpakolható, de mivel 22,5 kilogramm a tömege, ezért nem lehet csak úgy kikapni a kamrából.

Bizony egy háziasszonynak, gyereknek vagy idősebb embernek ez a súly már problémát okozhat.

Jól látszik, hogy azért ez egy méretes termék.

Nem véletlenül ilyen nehéz egyébként, hiszen a készülékház vastag fémből készült, és a hőszigetelő anyagokkal sem spóroltak, mert használat közben egyáltalán nem melegedett át vészesen, ami mindenképpen pozitívum. Az összeszerelés minősége príma, a masszív, üveggel ellátott fémajtó nagyon stabilan záródik. A modell dizájnjára is odafigyeltek, a képekre pillantva ezzel az állítással mindenki egyetérthet. Valószínűleg az volt a cél, hogy a hagyományos kemencéket próbálják megidézni a kerekített vonalakkal, mindenesetre a végeredmény egészen ízléses lett.

Lekerekített élek idézik meg a hagyományos kemencéket. Kép: Sage

A dobozában megtalálható egy kerek lávakő, amelyen sül a tészta, ezt hevítik ugyanis alulról, felülről és oldalról a gépbe épített vastag, működés közben vörösen izzó fűtőszálak. A kőlap kivehető, aminek köszönhetően viszonylag egyszerűen megtisztítható. Ha mindent jól csinálunk, akkor a terméknek más része nem is lesz koszos, így a takarításával sem kell sokat bajlódni.

Így működik

A frontfelület jobb alsó részén található egy három tárcsából álló kezelőpanel. Ezek tekergetesével módosítható a hőmérséklet, a sütési idő, és a pirítás intenzitása, valamint így lehet választani az előre programozott üzemmódok között. Itt kell megemlíteni, hogy termékkommunikációban emlegetett intelligens technológia is ez utóbbiakhoz köthető. A termék belsejében állítólag elhelyeztek hőmérséklet mérőket, és ezek folyamatosan adatokat szolgáltatnak a vezérlő szoftvernek.

Ezek a vastag fűtőszálak melegítik a lávakövet.

Az elektronika pedig úgy módosítja a fűtőszálak teljesítményét állandóan, hogy a végeredmény az előre meghatározott programhoz leginkább passzoljon.

Ennek köszönhetően a készülék belsejében olyan állapotok uralkodnak működés közben, mint egy igazi kemencében, legalábbis ezt állítja a vállalat.

Szóval azért arról szó nincs, hogy valamilyen szuper AI technológia felismerné a betett ételeket, lemérné a súlyukat, és ennek alapján automatikusan határozná meg a beállításokat. Itt még a jelek szerint nem tartunk, bár én először arra gondoltam, hogy az “intelligens” jelző valami ilyen megoldást takar, hiszen ilyesmire azért ma már akad példa.

A kezelés egyszerű, mint egy margherita pizza.

Ennél is nagyobb baj, hogy ezek az előre programozott módok (Eredeti olasz nápolyi pizza, New York-i pizza, Serpenyőben sült pizza, Nagy kérgű pizza, Fagyasztott pizza) távolról sem száz százalékosak. Hiába követtem a leírást, választottam ki az adott típusú pizzához tartozó profilt, általában nem lett jó a végeredmény, nem sült át eléggé az étel. Ez persze nem tragédia, hiszen a manuális beállítások révén orvosolható ez a probléma, de tény, hogy a tapasztalataim alapján messze nem annyira intelligens ez a szerkezet, mint amennyire állítják róla.

Jól süt?

Oké, de jöjjön a lényeg, a százmillió forintos kérdés: Lehet benne finom pizzát készíteni? A válasz pedig egyértelműen igen. A termék bitang nagy teljesítményű fűtőszálai, a hővisszaverő felület és a speciális kialakítás lehetővé teszi sokkal nagyobb hőfok elérését, mint amit eddig a konyhában megszokhattunk. Ez azt jelenti, hogy elméletileg 400 celsius fokot is elérheti benn a hőség, ami durván 100-150 fokkal több annál, mint amit a hagyományos sütők produkálnak.

Arra találták ki, hogy otthon készítsünk pizzát.

Ennek köszönhetően sokkal hamarabb elkészül az étel, akár néhány perc alatt, szóval nem kell negyedórákig benn tartani a sütőtérben. Ráadásul ropogósabb, pirultabb lesz, sokkal inkább hasonlít ahhoz, mint amit egy rendes pizzériától kapunk. Nem én vagyok a világ legnagyobb pizzológusa, de a tapasztalataim alapján jobb lesz a végeredmény.

De azért olyan óriási különbségről nem beszélhetünk, tehát szó nincs arról, hogy akkora lenne a differencia, mint egy megmikrózott (brrr) és egy sütőbe tett pizza között.

És ezzel el is jutottunk odáig, hogy megéri-e megvenni, és ha igen, akkor kinek. Azt érdemes megjegyezni, hogy akár más dolgok is süthetőek benne, de ahhoz már azért lapos és kicsi hogy egy kiadósabb adag hús, vagy egy egytálétel beférjen. Szóval azért alapvetően ez egy pizzára tenyésztett masina, és egy “rendes sütőt” nem válthat ki.

Szemből is kemencéket idéz a Sage Pizzaiolo. Kép: Sage

Nos, a termék durván 300 000 forintba kerül, szóval annak semmi értelme, hogy valaki megvegye azért, hogy egy évben kétszer elővegye. Ennyi pénzből konkrétan kibérelhet egy egész pizzériát is akár! Viszont aki pizzamániás, szeret kísérletezni, annak simán beválhat. Épp úgy, mint annál, aki gyakran baráti összejövetelt, mert a Sage Pizzaiolo egy igazi bulibajnok. Kerti partikon is simán el tudom képzelni, hiszen azért oda a sütőt nem vonszolná ki az ember, viszont ez a termék lényegesen egyszerűbben mozgatható. Jó kis eszköz ez, abszolút van létjogosultsága, amit ígér azt nagyjából betartja, csak hát nem való mindenkinek.

The post Intelligens pizzakemence otthonra: Van ennek értelme, vagy csak megégeti vele magát az ember? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés