:

Végre kifutott Odesszából az első kereskedelmi hajó

Az ENSZ segítségével megkötött megállapodás után végre elindult az ukrajnai Odessza kikötőjéből az első kereskedelmi hajó, amely Törökország érintésével Afrikába szállít kukoricát.

26 ezer tonna kukoricával a fedélzetén kifutott a még múlt héten is rakétázott Odessza kikötőjéből egy kereskedelmi hajó. Ez az első szállítmány, ami útnak indul azóta, hogy az oroszok a háború kitörése után blokkolni kezdték a Fekete-tenger kereskedelmét. Az ENSZ és a török kormány közvetítésével sikerült megállapodásra jutni két hete arról, hogy újraindulnak Ukrajna kikötőiből a búza- és kukoricaszállítmányok, enyhítve ezzel a globális élelmezési krízist.

Az ENSZ tájékoztatása szerint a Sierra Leone zászlaja alatt közlekedő Razoni kereskedelmi hajó holnap ér Isztambulba átvizsgálásra, majd innen indul tovább Líbiába, Tripoli kikötőjébe.

Az ukrán kormány arra számít, hogy kikötőik a teljes szállítási kapacitásukat visszanyerhetik a következő hetekben. Nem lehet ugyanakkor nyugodt senki, hiszen Odesszát még egy hete is rakétatámadás érte. Az ukránok korábban azt közölték, hogy az invázió kitörése óta 16 teljesen megrakott gabonaszállító hajó rekedt a kikötőikben. Kijev eddig a Dunán illetve vasúton próbálta meg exportálni a gabonát, de ez a korábbi export töredékét tette ki.

The post Végre kifutott Odesszából az első kereskedelmi hajó appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés