:
Breaking News

Egy birkatenyésztő földjére csapódott be a SpaceX 3 méteres űrszemete

Egy birkatenyésztő földjére csapódott be a SpaceX 3 méteres űrszemete

Egyre sűrűbben hallani olyan esetekről, amikor egy félresikerült rakétakilövés után űrszemét csapódik be a Földbe. Egy irányíthatatlanná vált kínai rakéta épp a hétvégén zuhant az Indiai-óceánba, azonban nem az ázsiai ország űrügynökség az egyetlen, amely követett már el hasonló hibát. Az ABCNews szerint nemrégiben a SpaceX űrszemete az ausztráliai Új-Dél-Walesben ért földet egy farmon.

Egy birkatenyésztéssel foglalkozó férfi a földjén talált rá egy 3 méter hosszú panelre, majd később kiderült, hogy a szomszédjának telkén is hasonló rakétadarab landolt.

A portálnak nyilatkozó Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem csillagásza szerint a nyomozás során kiderült, hogy a panel a SpaceX 2020-ban útjára indította Crew-1 misszió űrkabinjához tartozott.

Mint ismert, az Elon Muskhoz tartozó SpaceX olyan újrahasznosítható rakétákat fejlesztett, amelyek biztonságosan vissza tudnak térni egy előre megadott leszállóhajóra. A programozott zuhanás során természetesen megeshet, hogy kisebb darabok lemorzsolódnak a rakétákról, ám ezeket szándékosan olyan pályára küldik, hogy végül a Csendes- vagy az Atlanti-óceánba zuhanjanak – éppen ezért olyan szokatlan, hogy egy panel lakott területen érjen földet.

Rebecca Allen, a Swinburne Műszaki Egyetem csillagásza szerint ez az incidens is példa arra, miért kéne jobban odafigyelni a törmelékek nyomon követésére. A mostani esethez hasonló régóta nem történt Ausztráliában, teszi hozzá a hvg. Eddig egyetlen nagyobb űrszemét ért földet az országban: ez a NASA Skylab nevű űrállomásának egy darabja volt, ami 1979-ben csapódott be a nyugat-ausztráliai Esperance közelében.

Lányi Örs további cikkei Jönnek a kormány nélküli önvezető autókTöbb mint tíz százalékot zuhant az Apple nyereségeMeghátrált az Instagram, csúszik a tiktokizáció

The post Egy birkatenyésztő földjére csapódott be a SpaceX 3 méteres űrszemete first appeared on 24.hu.