:

Több tucat vírusos app terjed a Play Store-ban

Több tucat vírusos app terjed a Play Store-ban

A hackereknek egyre sűrűbben sikerül kijátszaniuk a Google szűrő algoritmusait, melynek hatására vírusos appok jelenhetnek meg a biztonságosnak hitt Google Play Áruházban. Ahogy arról beszámoltunk, a ThreatLabz épp a múlt héten leplezett le 50 olyan alkalmazást, amelyekben a Joker, Facestealer és Coper kártevőcsaládok programjai bújtak meg. Most úgy tűnik, trójai reklámprogramokat sikerült elrejteni több tucat alkalmazásba, írja a Doctor Web.

A mobileszközökön végzett vírusaktivitási áttekintés során olyan alkalmazásokat találtak, amelyek együttesen közel tízmillió letöltéssel rendelkeznek, így több millió készülékre jelenthetnek potenciális veszélyt.

A Doctor Web víruslaboratóriuma csaknem 30 adware trójai programot tárt fel az Android.HiddenAds családból. Ezek között voltak a család új tagjai (mint az Android.HiddenAds.3168, Android.HiddenAds.3169, Android.HiddenAds.3171, Android.HiddenAds.3172 és Android.HiddenAds.3207), valamint a már ismert Android.HiddenAds.3158 kártevő új módosításai.

Kapcsolódó Vírusos appok terjednek a Play Store-ban, azonnal törölje őket Ötvennél is több alkalmazásról van szó.

A kértevőket különféle népszerűnek tűnő programokba építették be. Ezek között vannak képszerkesztő appok, virtuális billentyűzetek, rendszereszközök, segédprogramok, hívóalkalmazások, társkereső alkalmazások is. A letöltésük után különbözőképpen verik át a felhasználókat: van, hogy elrejtik ikonjaikat a telepített alkalmazások listájából, vagy épp egy kevésbé észrevehető logóra cserélik azt.

A legtöbb ilyen alkalmazás már a megnyitásakor gyanús lehet a felhasználónak, azonban voltak olyanok is, amelyek teljesen működőképesek voltak. Ezek közé tartozott egy vízivásra emlékeztető app és egy jóga gyakorlatokat tartalmazó alkalmazás is.

Az utóbbi alkalmazásokban megbújó Android.Click.401.origin trójai sajátossága, hogy használat során titokban nyit meg különböző weboldalakat, majd felhasználói műveleteket szimulálva lekattintja kétes weboldalak hirdetéseit. 

A kiberbiztonsági szakértők jelezték a veszélyes appok jelenlétét a Google-nek, akik azonban a portál jelentésének publikálásáig nem kerültek eltávolításra. A listát a Doctor Web oldalán lehet megtekinteni, és amennyiben talál olyan alkalmazást, amit ön is telepített, mielőbb törölje a mobiljáról.

Lányi Örs további cikkei Egy birkatenyésztő földjére csapódott be a SpaceX 3 méteres űrszemeteJönnek a kormány nélküli önvezető autókTöbb mint tíz százalékot zuhant az Apple nyeresége

The post Több tucat vírusos app terjed a Play Store-ban first appeared on 24.hu.