:

Tényleg hiány lesz gázból a télen? A szakértő válaszol

A láthatáron van az ezerforintos gázár, de pánikolni egyelőre nem kell Holoda Attila energetikai szakértő – legalábbis ha szeptemberig elérjük a 4-4,5 milliárd köbméteres tárolt mennyiséget.

Az oroszok legalább annyira el akarják adni a földgázt, mint amennyire mi szeretnénk venni, állítja Holoda Attila energetikai szakértő. Az Orbán-kormány volt helyettes államtitkárát a 24.hu szólaltatta meg, a szakértő a híroldalnak azt nyilatkozta, politikai játszma folyik a gázpiacon. Azzal, hogy tavaly ősz óta visszafogják az Európába irányuló szállításokat, az oroszok jócskán felverték az árakat. Noha a Gazprom már tizenkét európai ország felé megszegte a gázszállításról szóló szerződését, a szakértők szerint Oroszországnak továbbra is fontos az európai piac, a békeidőben jellemző 170-200 milliárd köbméteres szállítást nem tudják egyből átterelni Ázsiába.

Mi lesz Magyarországgal?

A kormány egyelőre (más európai országokkal ellentétben) nem kommunikált olyat, hogy csökkentené az orosz földházimport mennyiségét, sőt.Az importszerződéseink miatt elvileg nem áll fenn a veszély, hogy a Gazprom leállítja a szállítást.A hazai tárolókban a 2020. júliusi 5,4, illetve a 2021. júliusi 4,5 milliárd köbméteres töltöttséghez képest a jelenlegi állás 3,1-3,2 milliárd köbméter lehet. (Az előző két évben azért voltak majdnem tele a tárolók, mert tervezett átállás folyt, hogy az ország felkészüljön az Ukrajna felől érkező vezeték leállítására és a Törökország, Bulgária és Szerbia felől érkező vezeték beüzemelésére.)

Ha szeptember 20-ig, a betárolási időszak végéig sikerül 4-4,5 milliárdra növelni a tárolt mennyiséget, azzal elérnénk a lakossági fogyasztásnak megfelelő szintet.

A hátralévő szűk két hónap alatt ennyi be is jöhet, egyelőre ne aggódjunk, mert bár nem jó a helyzet, de nem tragikus – mondja Holoda Attila.

De akkor miért kell „bármi áron” beszereznünk 700 millió köbmétert?

Holoda szerint a rezsicsökkentéssel összefüggő trükközés áll a háttérben: az elmúlt években a rezsicsökkentés 300 milliárd forint veszteséget okozott. Hogy ezt ellensúlyozza, a kormány tavaly az áremelkedés kezdetekor hozzányúlt a korábban olcsóbban beszerzett készletekhez: felszabadítottak a stratégiai tárolókból 600 millió köbmétert és még 100 millió köbméter párnagázt.Ezeket vissza kell pótolni, ami viszont elég drága. Az 1,85 milliárd eurós keret, amit a különleges készlet vásárlására szántak – ha a teljes összeget felhasználják –, 237 euró/MWh, köbméterenként 1000 forintos árat tesz lehetővé.Holoda szerint a kormány óriási számokkal dobálózik, Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai látogatása idején az ár a TTF-en 160–170 euró között mozgott, vagyis ezer köbméterenként durván 100 euróval bővebbre szabták a keretet, mint az azonnali piacon, a legdrágább beszerzési forrás pillanatnyi árából kalkulálható volt.

A teljes cikk itt olvasható.

The post Tényleg hiány lesz gázból a télen? A szakértő válaszol appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés