:

Virtuális valóság segítségével választottak szét egy sziámi ikerpárt

Virtuális valóság segítségével választottak szét egy sziámi ikerpárt

Távműtét segítségével választottak szét egy brazil sziámi ikerpárt egy londoni kórház orvosai, írja a BBC. A beavatkozás előtt a csapatok hónapokig tesztelték a technológiát, mely során CT- és MRI-felvételek alapján virtuális valóságban (VR) láthatták az orvosok az ikreket. A nem mindennapi műtétet végző sebész, Noor ul Owase Jeelani elmondta, először fordult elő, hogy a különböző országokban dolgozó sebészek együtt végeztek operációt ugyanabban a virtuális valóságszobában.

Az ikrek hét műtéten estek át, melyek közül az utolsó csaknem 27 óráig tartott, és 100 egészségügyi dolgozó kellett a sikerhez.

A műtét VR-aspektusáról szólva Jeelani elmondta, megnyugtató a sebészek számára, hogy először úgy is elvégezhetik a műtétet, hogy nem teszik ki egyből életveszélynek a gyerekeket. A szakembernek ez volt a hatodik szétválasztási beavatkozása a Gemini Untwineddel – a jótékonysági szervezettel, amelyet Jeelani 2018-ban alapított -, miután korábban pakisztáni, szudáni, izraeli és törökországi ikreket operált. A beavatkozást Dr. Gabriel Mufarrejjel, egy brazíliai  gyermeksebésszel közösen végezték. A műtét után az ikrek jól vannak, és hamarosan meg is kezdhetik hat hónapos rehabilitációjukat.

Bernardo és Arthur négy évesen a legidősebb craniopagus ikrek – vagyis összenőtt agyú ikrek -, akiket szétválasztottak. A jótékonysági szervezet szerint minden 60 ezredik születésből egyszer fordul elő, hogy sziámi ikrek születnek, és ezeknek is csak 5 százaléka összenőtt agyú.

Lányi Örs további cikkei Súlyos hibát találtak a Honda autóibanÁrtatlan embert zárt rács mögé a mesterséges intelligenciaTöbb tucat vírusos app terjed a Play Store-ban

The post Virtuális valóság segítségével választottak szét egy sziámi ikerpárt first appeared on 24.hu.