:

8000 km/s sebességgel száguldva kering egy csillag a Tejútrendszer központi fekete lyuka körül

8000 km/s sebességgel száguldva kering egy csillag a Tejútrendszer központi fekete lyuka körül

A hétköznapi csillagászatban szélsőségesen nagy sebességgel mozgó csillagot fedezték fel a Kölni Egyetem és a Masaryk Egyetem kutatói. Az S4716 névre keresztelt csillag rekordidő alatt kerüli meg a Sagittarius A* jelű fekete lyukat a Tejútrendszer központjában: alig 4 év alatt körbeér, eközben pedig észveszejtő, 8000 km/s sebességgel halad. Az S4716 egészen közel, 100 csillagászati egységre közelíti meg a fekete lyukat, ami csillagászati léptékekben nem számít nagy távolságnak (1 csillagászati egység az átlagos Föld – Nap távolságnak felel meg, kb. 150 millió km). A felfedezést részletező tanulmányt az Astrophysical Journal tudományos lapban publikálták.

A galaxisunk központi régiójában kering az S halmaz, benne több mint 100 különböző tömegű és fényességű csillaggal. Az S halmaz tagjai különösen gyorsan mozognak. A tanulmány vezető szerzője, Florian Peissker szerint az egyik jelentősebb, S2 jelű csillag úgy viselkedik, mint a moziban előttünk ülő magas ember: kitakarja azt, ami lényeges. A galaxisunk központját az S2 zavarása miatt gyakran nem tudjuk megfigyelni; átmeneti, rövidebb időszakokban viszont láthatóvá válik a fekete lyuk környéke is.

Az S4716 csillag megfigyelése 2020-ban az OSIRIS (Keck) műszerrel. (Forrás: Peissker et al., 2022)

Az adatelemzési módszerek folyamatos fejlesztésének, illetve majdnem 20 évnyi megfigyelésnek köszönhetően egyértelműen sikerült azonosítani a csillagot, ami 4 év alatt kerüli meg a központi fekete lyukat. Összesen öt távcsővel figyelték meg az égitestet, ezek közül négy egyetlen nagy távcsőként működve ad lehetőséget minél pontosabb és részletesebb megfigyelésre. Florian Peissker elmondása szerint nem számítottak arra, hogy egy szupernagy tömegű fekete lyukhoz ennyire közel stabil pályán keringhet egy csillag.

Az új felfedezés a Tejútrendszer központjában keringő, gyorsan mozgó csillagok kialakulásáról és fejlődéséről is tartogat új információkat. A kutatásban részt vevő Michael Zajaček elmondása szerint egy fekete lyuk közelében nem egyszerű a csillagkeletkezés. Az S4716 csillag valószínűleg besodródhatott a mostani pályájára, például más csillagokat vagy az S halmaz más objektumait megközelítve csökkenhetett le jelentősen a pályájának sugara.

Forrás: UC