:
Breaking News

A Spar is eldobta a műanyag zacsit, ez lesz helyette

15 forintba fog kerülni, és ezzel fognak évi 450 tonna műanyagot megspórolni. Már ma elindulnak vele, a döntés pedig minden üzletükre érvényes.

Megvolt a próbaüzem, augusztustól már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interspar zöldség- és gyümölcsosztályain, az egyszer használatos műanyag tasakok pedig végleg kikerülnek az üzletekből – írja a Portfolio.

Ez mit jelent?

Ettől a pillanattól fogva országszerte, az üzlethálózat minden boltjában áttérnek a biológiailag lebomló, újra felhasználható, 15 forintért megvásárolható zacskók használatára a zöldség- és gyümölcsrészlegeken. Ha valaki önkiszolgáló kasszánál fizetne, ott külön meg kell adni, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használunk.

Egy nagy szám: 450 tonna

Az eddigi zacskóból (rollbagből) évente átlagosan 250 millió darabot használtak, ennek együttes súlya a 450 tonnát is elérte.

Így most ennyivel csökken az üzletlánc műanyag-felhasználásának mértéke. A próbaüzem tatabányai áruházakban zajlott, 2022. április 4-től négy héten át teszteltek.

Még egy indok

Aki félne az új tasakok tartóssága miatt: a cikk szerint ezek anyaga rugalmasabb és nagyobb súlyok esetén is ellenállóbb. Szemben a hagyományos változattal, az új zacskó biológiailag lebomló, házilag komposztálható, így a használatot követően komposztba vagy kommunális hulladéktárolóba is dobható.

Erre is érdemes figyelni

Erősebb nedvszívó képességük miatt az új zacskót pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad.

Emiatt a pékáruosztályon a tisztán műanyag zacskókat papíralapú csomagolóeszközök váltották fel, de már korábban.

Nem ők az elsők

Nemrég az Auchan is meglépte, és búcsút intett a gurigáról letéphető zacskóknak. Mosható retasaktól kezdve 100 százalékban lebomló zacskón át biopamuttasakig lett helyettük mindenféle alternatíva.

Több ebből Ez a hazai áruházlánc meglépte: viszlát, műanyag zacsi!

The post A Spar is eldobta a műanyag zacsit, ez lesz helyette appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés