:

Új fejezet a lakáspiacon: most dől el, kik az új rezsiszabály nyertesei és vesztesei

Növekvő kínálat és hosszabb értékesítési idő jellemezte a júliust a lakáspiacon: van, ahol átlagosan több mint négy hónapot kell várniuk az eladóknak.

Növekvő kínálat, hosszabb értékesítési idő volt jellemző júliusban az ingatlan.com szokásos hó végi összefoglalója szerint. A legfrissebb elemzés arra jutott, most már biztosan kijelenthető, hogy tavasszal fordulópontra jutott az ingatlanpiac, az eladásra szánt lakóingatlanok országos kínálata április óta növekszik folyamatosan.

Júliusban több mint 33 ezer eladó lakóingatlanhirdetést adtak fel, ez 7-7 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz, illetve 2021 júliusához képest is.

Ha csak a tulajdonosok által feladott hirdetéseket nézzük, az látszik, hogy több megyében (Bács-Kiskunban, Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben) 40-60 százalékos növekedést ment végbe éves szinten.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a kereslet minimálisan (kevesebb mint 2 százalékkal) csökkent előző hónaphoz képest, de itt is vannak eltérések az országon belül. Nógrád és Vas megyében 12 százalékot meghaladó mértékben nőtt az érdeklődések száma, emellett Békésben, Zalában és Hevesben 5-6 százalékkal erősödött a kereslet.

Mennyi ideig tart eladni a lakásom?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy az értékesítési idő növekedett.

A júliusi adatok szerint a fővárosi lakások eladásához átlagosan 64 napra van szükség, szemben a második negyedéves 60 nappal.

Ezzel párhuzamosan az eladási idő a megyeszékhelyeken 45-ről 47 napra, a kisebb városokban pedig 63-ról 70 napra nőtt. „Az értékesítési idő kitolódása részben annak köszönhető, hogy növekvő kínálatot a stagnáló vagy enyhén csökkenő kereslet már nem tudja felszívni a piacról” – mondta a szakember. A községekben a lakások eladási ideje 88 napról 54 napra csökkent, mivel ezeken a településeken alacsonyabb áron kerülnek piacra az eladó ingatlanok. A használt családi házaknál valamennyi településtípus esetében jóval több idő kell az eladáshoz: Budapesten 74 nap, míg a megyeszékhelyeken 132, a kisebb városokban 124 nap, a községekben pedig 90 nap a jellemző.

Átrendeződés jön a piacon

Az átlag feletti áram- és gázfogyasztás esetén ez eddiginél jóval nagyobb díjfizetésről szóló új rezsiszabályok hatása egyre erőteljesebben jelenhet meg a használt lakások piacán.

„Vízválasztó hónapok következnek. Egyrészt kiderül, hogy mely lakóingatlanok lesznek a nyertesei, illetve a vesztesei az új rezsihelyzetnek. Másrészt választ kapunk arra, hogy hogy a lakóingatlanok ára mennyire marad stabil. A kereslet ugyanis enyhén csökken a dráguló lakáshitelkamatok miatt, viszont jó hír lehet a vevőknek, hogy az állami lakástámogatások közül a babaváró kölcsön és a csok rendszere biztosan megmarad jövőre is” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

The post Új fejezet a lakáspiacon: most dől el, kik az új rezsiszabály nyertesei és vesztesei appeared first on Forbes.hu.