:
Breaking News

Ezer méter mélyre küldenék le ezt a robotot

Ezer méter mélyre küldenék le ezt a robotot

Új korszakot nyithat a mélytengeri expedíciók sorában a kaliforniai Stanford Egyetem robotja, amelyet úgy terveztek meg, hogy olyan mélységekbe is eljuthasson, ahova emberi búvárok képtelenek lennének. Az OceanOneK elnevezésű robot első ránézésre egy emberi búvárra hasonlít, kézfejben végződő karokkal és 3D-s látással is rendelkezik, amelyek rendkívül valóságosan örökítik meg a víz alatti világot – írja a CNN.

A robot hátulján számítógépek és nyolc többirányú hajtómű található, amelyek segítségével a fejlett eszköz képes óvatosan manőverezni az elsüllyedt tárgyak körül. Az OceanOneK távolról irányítható, emellett pedig haptikus visszajelző rendszerrel is bír, amelynek köszönhetően az azt kezelő személy a víz ellenállását és a mélytengeren megtalált leleteket is „megtapinthatja”.

A robot körülbelül 1,5 méter hosszú, az abban dolgozó rendszer pedig képes detektálni, hogy milyen óvatosan kell megfognia egy tárgyat anélkül, hogy eltörné azt.

A robotot irányíthatja operátor, de fejlett érzékelőinek és algoritmusainak köszönhetően akár önállóan is képes lehet döntéseket hozni, és elkerülni az esetleges ütközéseket. Természetesen nem első próbálkozásra sikerült megalkotni ezt a rendkívül fejlett eszközt. Az eredeti változaton 2014 óta dolgoznak. Az első, OceanOne változat 2016-ban debütált, amikor is XIV. Lajos La Lune nevű zászlóshajójának roncsait vizsgálta meg 100 méter mélyen fekszik a Földközi-tengerben. Az 1664-es hajóroncsot azelőtt még sosem érintette meg búvár.

Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP

Cél az egy kilométeres mélység

Míg a modell első változatát úgy tervezték, hogy legfeljebb 200 méteres mélységig érjen el, a kutatók új célt tűztek ki, az egy kilométeres mélységet. Innen származik az OceanOneK elnevezés. A csapat úgy alakította át a robot testét, hogy speciális habot és apró üveggömböket tartalmaz, amelyek növelik a felhajtóerőt. Ez azért fontos, mert a robotra ezerméteres mélységben százszor annyi nyomás helyeződik, mint amit az ember tengerszinten tapasztal.

A Stanford Egyetem robotikusa, Oussama Khatib és diákjai mélytengeri régészekkel összefogva szeptemberben kezdték el merülésekre küldeni a robotot. A csapat épp júliusban fejezett be egy újabb víz alatti expedíciót. Az OceanOneK eddig egy elsüllyedt Beechcraft Baron F-GDPV repülőgépet, a Le Francesco Crispi olasz gőzhajót, egy második századból származó római hajót, egy második világháborús P-38 Lightning repülőgépet, valamint egy Le Protée nevű tengeralattjárót tárt fel.

A Crispi nagyjából 500 méter mélyen fekszik a Földközi-tengeren.

A robotikus elmondása szerint azonban az OceanOneK nem csak a mélytengeri expedíciók során lehet hasznos az eszközük, hanem az űrkutatás során is. Mint mondta, az Európai Űrügynökség is mutatott már érdeklődést a robotjuk iránt, ugyanis egy ilyen eszköz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lehetővé tenné az űrhajósok számára, hogy interakcióba lépjenek a robottal. Erről azonban további részleteket egyelőre nem árult el.

Lányi Örs további cikkei Fuldoklik a világ az e-hulladékban, de van kiútÍgy néz ki egy 60 hektáros tűz az űrbőlEurópai gázvezetékrendszert támadtak meg a hackerek

The post Ezer méter mélyre küldenék le ezt a robotot first appeared on 24.hu.