:

Nyert is, veszített is a Mészáros-holdudvarba tartozó cég Egerben

Nyert is, veszített is a Mészáros-holdudvarba tartozó cég Egerben

Eger–Mészáros-holdudvar: 1 : 1.

Csak részben újul meg az egri vár, derül ki a keddi közbeszerzési értesítőből: a Hippolit kapu felújítási munkálataira nem érkezett érvényes ajánlat, de az egri vár belső falához találtak kivitelezőt. Utóbbit a budapesti székhelyű Fenstherm Kontakt Kft. újíthatja fel, nettó 297 millió forintért (a becsült ellenérték nettó 199 millió volt). A pályázat kiírása szerint a 387 négyzetméteres déli belső várfalat újítják majd fel.

A Hippolit kapu felújítása viszont elmarad, az értesítő alapján ugyanis az egyetlen (szintén a Fenstherm Kontakttól érkező) ajánlat

túl drága volt,

nettó 174 millióért tudta volna elvállalni az ajánlattevő, a kiírt 115 millió helyett.

Hogy jön ide Mészáros Lőrinc?

A helyzet azért pikáns, mert a Fenstherm Kontakt Kft. a közbeszerzéseken a még a hivatalos indoklás szerint is „túl drága” kategóriába ritkán belefutó Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozik. A cég tulajdonosa az a Fenstherm Ablak Kft., mely a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen tulajdonolja a Fenstherm Future Zrt.-t. A Mészáros Lőrinc, valamint gyerekei, Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. 2018 elején vásárolta be magát a Fenstherm Future-be, melyben ma 76 százalékos tulajdonrésze van.

Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Mészáros Lőrinc megszólalt az elkövetkező nehéz évekről
Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
Csányi többször is odaszúrt Mészáros bankjának

Az egri vár felújítását részben elnyerő Fenstherm Kontakt közvetett tulajdonosa (a Fenstherm Ablak Kft.-n keresztül) 2016 óta a Kistarcsára bejegyzett, 25 éves Gerencsér Dominik. A cég árbevétele 2020-ban közel 2 milliárd, 2021-ben 3,8 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 182, illetve 299 millió forint.

A Fenstherm Kontakt Kft.-nek nem ez volt az első sikeres ajánlattétele, 2016 januárja és 2022 júniusa között

összesen 44 közbeszerzést és 1 EU-s pályázatot nyert el.

2019-ben például az új hatvani könyvtár kivitelezését végezhették el közel 800 millió forintért. Az ajánlat relatív túlárazottsága akkor nem volt probléma, előzetesen a hatvani önkormányzat nettó 427,4 millió forintra tette a tender értékét.

Közel egymilliárd forintért ők építhették meg az állami BMSK Zrt. megrendelésére a budakeszi tanuszodát, emellett ők cseréltek nyílászárókat többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik épületén, valamint a Heim Pál Gyermekkórház homlokzatán is, és dolgoztak az Új Hidegkuti Nándor Stadion alumínium nyílászáróinak kivitelezésén is. (Honlapja tanúsága szerint a cég elsősorban nyílászárók gyártásával, értékesítésével és kivitelezésével foglalkozik.)

The post Nyert is, veszített is a Mészáros-holdudvarba tartozó cég Egerben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés