:

Ezért fontos, hogy telepítsük a mobilunkra a rendszerfrissítéseket

Ezért fontos, hogy telepítsük a mobilunkra a rendszerfrissítéseket

A legtöbb telefontulajdonos szereti, ha az eszközén lévő alkalmazások naprakészek, a frissítések ugyanis sokat adhatnak hozzá az élményhez. Sokan azonban kevesebbet foglalkoznak a rendszerfrissítésekkel, ami főleg androidos telefonok esetében jelenthet nagy problémát. A Google által kínált operációs rendszer frissítései mellett ugyanis a gyártóknak a saját hardvereihez mérten kell az egyéni szoftveres finomításokat végrehajtani – írja a SlashGear.

A rendszerfrissítések legnagyobb előnye, hogy sokszor új funkciókat, és élményeket kapnak a felhasználók. Ilyen például az Android operációs rendszer évenkénti nagy frissítése is. Ez ugyanis nem csak egy-két hibajavítást, és rendszerstabilitási módosítást nyújt, hanem egy komplett csomagot: új dizájnt, friss testreszabási funkciókat és kifinomultabb adatvédelmi rendszereket. Ez utóbbi, vagyis az új biztonsági funkciók miatt érdemes leginkább megvizsgálni a rendszerfrissítés lehetőségét.

Kapcsolódó Ezért ne töltse 100 százalékra a telefonját Néhány egyszerű módszerrel több hónappal is meghosszabbíthatjuk telefonunk élettartamát.

Támadások elleni védelem

Az androidos telefonhasználók egy része attól fél, hogy a legújabb szoftverfrissítés hibásan érkezik meg, és tönkretesz néhány dolgot a mobilján. Az aggodalmak ugyan nem alaptalanok, de ha egy frissítés biztonsági javítást is tartalmaz, mindenképp érdemes frissíteni. Természetesen nem minden biztonsági javítás kardinális fontosságú, de azokat,

amelyek súlyos vagy kritikus minősítésű sebezhetőséget kezelnek, minél előbb érdemes letölteni és telepíteni.

Az egyik leggyakoribb sebezhetőség, amelyet az okostelefon-gyártók javítanak, távoli parancs futtatást (RCE) tesz lehetővé, amely lényegében annyit jelent, hogy a támadók hozzáférhetnek a rendszerhez, és szabadon járkálhatnak abban. Emellett olyan sebezhetőségek is akadnak, amelyek lehetővé teszik a hackerek számára, hogy adatokat szerezzenek meg, vagy átvegyék az irányítást a telefon felett. Nem példa nélküli az sem, hogy távolról rosszindulatú szoftvereket telepíthetnek a készülékre, amelyek akár zsarolószoftverek, vagy kémprogramok is lehetnek.

Kiváló példa erre a NSO Group által készített Pegasus kémszoftver, amely ellen nagyobb védelmet biztosítanak az Apple készülékei, mint az androidos okostelefonok. Ennek oka, hogy egy tavalyi iOS-frissítés javította a Pegasus által kihasznált sebezhetőségeket. A Kaspersky kibervédelmi cég szerint a mobilbankkal kapcsolatos támadások 98 százalékát is Androidos eszközök ellen indítják. Az Android nyílt forráskódú jellegéből adódóan az Androidban gyakrabban fordulnak elő biztonsági rések.

Kapcsolódó Ezért kapcsolja ki mindig a Bluetooth-t, ha nem használja Amennyire kényelmes a vezeték nélküli adatátvitel, annyira veszélyes is lehet.

Teljesítményjavítás

Egy szoftverfrissítés kétféleképpen befolyásolhatja a telefon működését: vagy a meglévő teljesítményproblémákat javítja, vagy tovább fejleszti a rendszert, és így az élményt. Egy nagyobb Android-frissítés kiadása nem kis falat, így megeshet, hogy egy-két frissítésre nem reagál jól egy adott alkalmazás. Ezeket a malőröket általában gyorsan javítják a gyártók, és olyan utófrissítést adnak ki, amelyek a nagy update utáni hibákat korrigálják.

A rendszerfrissítés tehát kényes tud lenni, mégis érdemes rá időt szakítani. Fontos azonban betartani hozzá néhány alapvető szabályt.

A rendszer automatikus feldobja a rendszerfrissítési lehetőségeket. Mielőtt az elfogadásra koppintanánk, érdemes megnézni, hogy Wi-Fi hálózaton vagyunk-e, ugyanis egy komolyabb frissítés többszáz megabájtos is lehet, ami igencsak megterhelheti a mobil adatforgalmunkat.

Ezután győződjön meg arról, hogy az akkumulátor fel van töltve, és így nem merül le a fájl letöltése közben, vagy ami még ennél is rosszabb, telepítéskor. Ha fontos adatok vannak a telefonján, például banki adatok, vagy érzékeny fájlok, mindenképpen készítsen biztonsági másolatot egy másik eszközön, vagy mentse azokat egy felhőmeghajtóra. Így bebiztosíthatjuk magunkat a rendszerfrissítések során egyébként rendkívül ritkán fellépő hibák ellen. Emellett érdemes lehet megtekinteni a közösségi fórumokat a telepítés előtt, így megismerhetjük a frissítéssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Lányi Örs további cikkei Ezer méter mélyre küldenék le ezt a robototFuldoklik a világ az e-hulladékban, de van kiútÍgy néz ki egy 60 hektáros tűz az űrből

The post Ezért fontos, hogy telepítsük a mobilunkra a rendszerfrissítéseket first appeared on 24.hu.