:

Gázpiac: nálunk volt a legmagasabb az ár, de hogy állnak most a tározóink?

Amerika LNG-kapacitása üzemzavar miatt visszaesett, az orosz szállítás pedig Putyin geopolitikai játszmája miatt fékezett, és ez meglátszik az árakon is. Már a szén is drágább, a piac azt árazza, hogy az oroszok tovább zárják a csapokat.

A VG összefoglalója szerint Európán belül a magyar gáztőzsdén volt a legmagasabb az ár júniusban, de mindenhol drágulás volt.

júniusban az európai termékárak csaknem 50 euróval nőttek megawattóránként;a napi átlagos árszintek 12-13 euróval emelkedtek, a legmagasabb érték nálunk, a közép-európai gáztőzsdén (Ceegex) volt, 140,77 euró megawattóránként.Az összes importforrás volumene 7 százalékkal volt alacsonyabb éves alapon, vagyis az orosz forrás 61 százalékos visszaesését a norvég és LNG-források nem tudták ellensúlyozni. A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába. Az Északi Áramlat vezetéken a hónap végére a májusi átlaghoz képest a szállítás 60 százalékkal esett.  Több ebből Gázpiac: nálunk volt a legmagasabb az ár, de hogy állnak most a tározóink? Gyengült a forint, de még mindig 3-assal kezdődik az euróárfolyam

Drágább a szén: árazzák a piacok, hogy Putyin zárja a csapokat

A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenést. A 2023. évi földgáztermékek árát befolyásoló tényezők közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06 százalékkal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95 százalékkal nőtt, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

Magyar tárolók

Az előző havinál 8 százalékkal kevesebb gáz érkezett az országba, de az export is felére csökkent, így a nettó kereskedelmi források volumene 3 százalékkal lett csak alacsonyabb.Az importnál nagyobb mértékben visszaeső fogyasztás lehetővé tette a betárolt mennyiség (6,4 terawattóra) növelését.

Júniusban 9 százalékkal több gáz került a tárolókba, mint az előző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 terawattórás készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1 százalékon állt.

Azóta azonban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által minden hónap 15. napján ismertetett és nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint is tovább nőtt a Magyarországon betárolt földgáz mennyisége.

Július 15-én 2,84 milliárd köbméter gáz gyűlt össze a tárolókban. A gázmennyiség növekedése nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a 2,84 milliárd köbméter jóval kevesebb a 2021. július 15-i 4,5 milliárd, és pláne a 2020. július 15-i 5,4 milliárd köbméternél.A teljes, mintegy 6,4 milliárd köbméteres hazai gáztároló-kapacitás bőven elég a magyarországi igények kielégítésére, az előttünk álló télen ebből félmilliárd köbmétert le kell vonni, mivel ezt a szerbiai felhasználók számára tároljuk.

Vasárnapi uniós adatok szerint a magyarországi tárolók töltöttsége 52 százalékos.

Az uniós átlag már a 70 százalékot közelíti, de ezek a mennyiségek az érintett országok fogyasztásának csak egy töredékét fedezik, mivel a szükségleteiknél sokkal kisebbek a tárolókapacitásaik.     

The post Gázpiac: nálunk volt a legmagasabb az ár, de hogy állnak most a tározóink? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés