:

Újabb HBO Max-őrület: kukáznak egy szinte teljesen kész, 90 millió dolláros filmet

Újabb HBO Max-őrület: kukáznak egy szinte teljesen kész, 90 millió dolláros filmet

Folytatódik a vérengzés, már a szuperhősök is áldozatául esnek a költségmegszorításoknak. Tényleg ennyivel megérősebb inkább kidobni egy rakat pénzt az ablakon, minthogy bemutassák a kész filmet?

A New York Post írta meg először, a Warner Bros. Discovery végül a The Wrapnek erősítette meg: nem fogja bemutatni a Batgirl című filmet, hiába tartottak a munkálatok már a célegyenesben. Sem moziban, sem az HBO Max streamingszolgáltatón nem láthatjuk a 70–90 millió dolláros DC-szuperhősfilmet.

A Warner úgy döntött, a következő Scooby-Doo-animációt, a Scoob!: Holiday Hauntot is elkaszálja. Ezt szintén nem fogják bemutatni sehol, költségvetése 40 millió dollár volt. A döntésről mindkét film alkotóit tegnap, a bejelentés napján értesítették. Ami már csak azért is kínos a Deadline szerint, mivel a Batgirl rendezőpárosa, Adil El Arbi és Billal Fallah (Bad Boys 3., Ms. Marvel) épp Marokkóban, El Arbi esküvőjén vannak, innen tértek volna vissza a vágószobába. Sok év és sok közreműködő munkája megy most a kukába.

Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
HBO Max: Nem gyártunk több magyar tartalmat
Üzlet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Hivatalos válasz az HBO Max-balhéra: Csakis kizárólag pénzügyi okai vannak, lehet, eladjuk A besúgót
Üzlet Vaszkó Iván 8 perc olvasás
A főnök, aki már egy éve rádöbbent: el kell hagynia a fedélzetet. Így is tesz

Hogyan jutottunk idáig?

A filmet a Warner Bros. filmstúdió gyártotta, az előző anyacég, a Warnermedia égisze alatt még kifejezetten streamingfilmnek szánták. A forgatás 2021 novembere és 2022 márciusa között zajlott. Aztán amikor a szórakoztatóipari óriás összeolvadt az ismeretterjesztő Discoveryvel, jöttek pletykák arról, hogy az új vezetés újrafontolná a bemutatóstratégiát, és inkább ráköltene a képregényfilmre, csak hogy nagy vásznon mutathassa be azt.

Ehhez képest köszönik szépen, de a 70–90 millió dollár környékére saccolt büdzsé ellenére is úgy döntöttek, hogy inkább sehogy sem mutatják be a filmet.

A költségvetést természetesen a covid okozta leállások és extra költések pumpálták még jobban.

A Batgirl filmet még 2017-ben jelentették be, akkor még Joss Whedon író-rendezővel (Bosszúállók 1-2.). Whedon 2018-ban szállt ki a projektből, mondván, nem sikerült sztorit kitalálnia a karakterhez. Batgirl, azaz Barbara Gordon a képregényekben Jim Gordon felügyelő lánya, de rajta kívül sok másik DC-karakter is magára öltötte a jelmezt és a nevet. A filmben Leslie Grace játszotta volna a főszerepet, ő tavaly, az In the Heights – New York peremén című musicallel futott be Hollywoodban.

A lehetséges okok

Az anyacég hivatalosan azt kommunikálja, hogy a bemutatótörlés „a vezetés stratégiai fókuszváltását tükrözi, már ami a DC-t és az HBO Maxot illeti”. A The Wrap forrásai szerint ezzel arra utalnak, hogy az új cégvezér, David Zaslav vezényletében a DC-t szeretnék inkább a nagy, mozis eseményfilmek irányába terelgetni,

a Batgirl pedig nem egy ilyen film, az még egy másik, streamingközpontú cégrezsimben készült.

Az értesülések szerint a stúdiófejesek még a ráköltések és újraforgatások ellenére is úgy látták, hogy a film szimplán nem működik. Igaz, azt a források, de még a hivatalos közlemény is hangsúlyozza, hogy a két rendezővel, valamint a címszereplővel semmi gond a stúdiónál, imádják őket, terveznek velük közösen dolgozni később is.A The Hollywood Reporter forrásai már úgy fogalmaznak, hogy az új céges stratégiában üzletileg innentől értelmezhetetlenek a nagy költségvetésű, de kizárólag streamingre készülő produkciók. Márpedig a Batgirlt nem moziforgalmazási szemmel írták és gyártották.A Variety bennfentes forrásai ennél sokkal prózaibb okot vetnek fel: így spórolnak a Warnernél. Házon belül valószínűleg azt látták pénzügyileg a leghelyesebbnek, ha inkább leírják az adóból a két film költségeit, semmint extra ráköltéssel moziba küldjék, vagy továbbértékesítsék azt más disztribútornak, esetleg mégis bevállalják a Max-premiert előfizetők gyűjtésére. Több ebből Nagyon rosszul járt a Netflix, és nagyon örül neki Forbes 1×1: Agyvérzést kapok, honnan tudjam, hogy melyik film hol van fent?

Előzmények

Bárhogy is legyen, nemcsak hogy bevétele nem fog származni a filmekből, de a döntés újabb arcvesztés a Warnernek. Mint ismeretes, több milliárd dolláros költségfaragási törekvései kisebbfajta vérengzéssé fajultak az elmúlt hónapokban.

Olyannyira, hogy nemrég játszi könnyedséggel fejezte le az európai streaminggyártás nagy részét (a magyart is), sőt tettek elérhetetlenné egy rakás produkciót az HBO Maxon, mert pusztán a kínálatban tartásuk is pénzbe kerül.Így tűnt el A besúgó és sok más sorozat is, arról nem is beszélve, hogy az alkotók és a cég munkatársai mennyit dolgoztak az európai Max-bevezetésen, hogy aztán egyik pillanatról a másikra, a fejük felett hozzanak döntéseket és kukázzák a munkájukat.

Most mi lesz?

A Warner Bros. Discovery ezen a héten tartja második negyedéves pénzügyi jelentését. Kíváncsian várjuk, milyen stratégiai irányokról fog szó esni, vagy hogy mi lesz az összeolvadásra váró HBO Max és Discovery+ szolgáltatók sorsa. Mert bizony, ez is egy napirenden levő kérdés.

The post Újabb HBO Max-őrület: kukáznak egy szinte teljesen kész, 90 millió dolláros filmet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés