:

Ez lenne a Putyin-diszkont? Még a tőzsdei árnál is drágábban kaptuk az orosz gázt

A külkereskedelmi adatok alapján igencsak drágán kaptuk az oroszoktól a fűtőanyagot három hónapja.

A kormányzat korábbi narratívája szerint a kiváló magyar-orosz kapcsolatok és a tavaly megkötött, hosszú távú gázszerződés garantálja a rezsicsökkentés fenntartását és Magyarország biztonságos gázellátását.

Valójában nincs kedvezmény

Májusban az irányadó, két hónappal korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágábban, egyszersmind rekordösszegért, ezer köbméterenként átlag 1364 euróért vettük a gázt az oroszoktól – számította ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adataiból. A kormány titokként kezeli az orosz-magyar gázszerződést és azt a formulát, ami alapján az orosz gázért fizetünk, de a külkereskedelmi adatokból meg lehet becsülni, mennyit fizethetünk a gázért. A nagyságrendekből az látszik, hogy Magyarország valójában semmilyen diszkontot nem kap Moszkvától, kőkemény piaci árazás mellett fizet a fűtőanyagért.

A Népszava számításai szerint a májusi, orosz gáztarifánk viszonyítási alapjának tekinthető, márciusi Ttf 1282 eurón állt, ami tehát szűk száz euróval alacsonyabb az oroszok által ez alapján nekünk kiszámlázott összegnél. Egyébként mindkét érték brutális, körülbelül 60 százalékos emelkedés az azt megelőző hónaphoz képest. A lap szerint az oroszok 2017 vége óta átlag 7,8 százalékos felárral dolgoznak.

Orosz gáz: ennyit fizettünk rá

A kép az egyazon havi gázárak összevetésével sem rózsásabb, sőt. Eszerint ugyanis

májusban az oroszok közel 50 százalékkal többet kértek tőlünk a gázukért, mint amennyibe az ugyanakkor az irányadó európai gáztőzsdén került.

Az elszabaduló energiaárak miatt a kormány a rezsicsökkentés részleges feladására kényszerült, augusztustól már az ún. piaci lakossági árat kell fizetnie a magyar háztartásoknak az átlagszint felett felhasznált gázért vagy elektromos áramért.

Szijjártó Péter nemrég Moszkvában tárgyalt arról, hogy Magyarország további, 700 millió köbméternyi gázt vásárolna a lekötött mennyiségen felül (hitelből, erről a kormány döntött) – az orosz fél ugyanakkor azt közölte, hogy megvizsgálják a magyar kérést. Magyarul: Putyin még nem döntött, mit kér a gázért cserébe.

A magyar gáztározók töltöttségi szintjéről itt írtunk.

The post Ez lenne a Putyin-diszkont? Még a tőzsdei árnál is drágábban kaptuk az orosz gázt appeared first on Forbes.hu.