:

Olyan tetoválást készítettek, ami az életjeleinket is mutatja

Olyan tetoválást készítettek, ami az életjeleinket is mutatja

Úttörő kutatás indult Dél-Koreában, melynek eredményeként könnyedén kaphatnak tájékoztatást az emberek egészségügyi állapotukról. A Reuters szerint az ázsiai ország Daejeon városában működő Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) kutatói folyékony fémből és szén nanocsövekből álló elektronikus tetoválótintát fejlesztettek ki.

Egy EKG-készülékhez vagy más bioszenzorhoz csatlakoztatva a tetoválás által monitorozhatják a páciens szívritmusát és más életjeleit is, valamint megfigyelhetik a glükóz és a laktát helyzetét is. A kutatók célja, hogy előbb-utóbb megszabadulhassanak a bioszenzoroktól.

Reményeink szerint a tintába egy integrált vezeték nélküli chipet tudunk majd elhelyezni. Ennek célja, hogy kommunikálni tudjunk, vagy jelet küldhessünk oda-vissza a testünk és egy külső eszköz között. A tetoválás sajátossága, hogy amikor a bőrre kerül, még dörzsölés hatására sem jön le, ami csak folyékony fémmel lehetséges

– mondta Steve Park, a projektet vezető professzor. Tájékoztatása szerint ezek a tetkók bárhol elhelyezhetők lennének, akár a betegek otthonába is. A tinta nem invazív, és gallium (puha, ezüstös fém) alapú részecskékből készül, amelyet félvezetőkben és hőmérőkben is gyakran használnak. A platinával díszített szén nanocsövek pedig az elektromos áram vezetését segítik, miközben tartósságot is biztosítanak.

Lányi Örs további cikkei Felgyorsulhatott az evolúcióEzért fontos, hogy telepítsük a mobilunkra a rendszerfrissítéseketEzer méter mélyre küldenék le ezt a robotot

The post Olyan tetoválást készítettek, ami az életjeleinket is mutatja first appeared on 24.hu.