:

Még a kormány saját elemzése szerint is 30 százalék az egyszereplős közbeszerzések aránya

30 százalék jelenleg az egyszereplős közbeszerzések aránya. Ezt kéne 15-re csökkenteni a jövőben, ha meg akarunk felelni az EU elvárásainak.

Nem lesz egyszerű feladat az EU elvárásainak megfelelően 15 százalékra csökkenteni az egyszereplős közbeszerzések arányát, írja az Átlátszó. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 7-i Kormányinfón jelentette be a lépést, de a Miniszterelnökség áprilisi elemzése szerint

jelenleg 30 százalékos az egyajánlatos tenderek aránya, a szolgáltatások és árubeszerzések területén pedig még ennél is magasabb.

Miért számít az egyszereplős ajánlatok aránya?

Hogy mekkora az egyszereplős ajánlatok aránya, azért fontos, mert ez (is) feltétele annak, hogy megkapjuk-e a ránk eső részt az EU Helyreállítási Alapjából (RRF), melynek célja, hogy hozzájáruljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk enyhítéséhez.

Több ebből Nyert is, veszített is a Mészáros-holdudvarba tartozó cég Egerben Fél év alatt 25 milliárdnyi közbeszerzést sikált össze az állam kedvenc takarítócége

Az EU a korrupcióval kapcsolatos aggályai miatt tavaly tavasz óta nem fogadta el a magyar tervet, amiben a kormány azt gyűjtötte össze, milyen projektekre használná fel az alapból igényelt pénzt.

Eredetileg 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kaptunk volna, ez nemrég 5,8-ra csökkent, ha pedig év végéig nem születik megállapodás, ennek a 70 százalékát is elveszíthetjük.

Azaz nagyjából 2320 milliárd forintból 1600 milliárd forog kockán.

Az RRF-pénzek megszerzése érdekében régóta tárgyal a kormány, Gulyás Gergely a július 7-i Kormányinfón számolt be arról, hogy négy fontos területen elfogadják az EU ajánlásait, ezek egyike az egybeszerzős közbeszerzések aránya.

Nem lesz könnyű levinni 15-re

Egy idén februári kormányrendelet értelmében évente elemzés készül az egyajánlatos közbeszerzések arányáról. A legfrissebb elemzésből kiderül, hogy darabszám szerint jelenleg 30 százalék az egyajánlatos közbeszerzések aránya. Ezen belül az uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél 40 százalék körüli, a nemzeti értékhatárt elérőknél pedig 22, vagyis gyakoribb a jelenség a nagyobb összegű tendereknél. A közbeszerzések értékét nézve kicsit kedvezőbbek a számok: a 2019-es 28 százalékról 2021-re 17 százalékra csökkent az egyajánlatos tenderek aránya – az uniós értékhatárt elérőknél 18,2 százalék, a nemzeti értékhatárosoknál pedig 10,2 százalék volt az arányuk tavaly.

Megdöbbentően magasak viszont az árubeszerzéssel kapcsolatos arányok: itt 70 százalékról beszélünk, ráadásul romló tendenciáról van szó, 2019-ben még csak 62,8, 2020-ban viszont már 69,4 százalék volt ez az arány.

Az idei első féléves gyorsjelentés alapján „az uniós eljárásrendű közbeszerzések esetén az egyajánlatos eljárások értékaránya jelentős mértékben csökkent, miközben számarányuk stagnált”. Ugyanakkor a nemzeti eljárásban lefolytatott egyajánlatos eljárások aránya a darabszám és az érték tekintetében sokkal magasabb volt, mint 2021 és 2020 első félévében.

További részletek az Átlátszó cikkében.

The post Még a kormány saját elemzése szerint is 30 százalék az egyszereplős közbeszerzések aránya appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés