:

Hat friss film tűnt el az HBO Maxról – nagy bejelentések jöhetnek

Hat friss film tűnt el az HBO Maxról –  nagy bejelentések jöhetnek

Sem Amerikában, sem itthon nem elérhető jó néhány Max-logós film. Nem verték nagydobra az eltűnésüket. Ezek lennének az HBO Max végnapjai?

Alsó hangon hat saját filmjétől vált meg szép csendben a Warner Bros. Discovery az HBO Max streamingszolgáltatón, írja a Variety. A törölt filmeket Reddit-felhasználók szúrták ki, a cég semmit nem kommunikált róluk a hivatalosan fel- és lekerülő tartalmaik listájában. Emiatt simán lehet, hogy fű alatt más tartalmakat is elérhetetlenné tettek az elmúlt hetekben.

Melyik az a hat film?

Az alábbi filmek tehát a magyar Max-kínálatból sem elérhetők:

Amerikai pác (An American Pickle, 2020)Boszorkányok (The Witches, 2020)Charm City királyai (Charm City Kings, 2020)Felszállás – Veled a Marsra (Moonshot, 2022)Karantén meló (Locked Down, 2021)Szuperagy (Superintelligence, 2020) A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Most már biztos, hogy lesz negyedik évada a patinás HBO-s krimisorozatnak
Üzlet Vaszkó Iván 7 perc olvasás
Ez történik egy Wolt üzletben, ha éjfél előtt megkívánsz egy zacskó csipszet
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Nagyon rosszul járt a Netflix, és nagyon örül neki

Ez a hat film az amerikai platformon streamingexkluzív volt, Max Originals címke alatt futottak. Ezért is abszurd, hogy törölték őket a katalógusból – nem mintha A besúgó és a többi saját gyártású sorozat törlése után ez annyira meglepő lenne. Külsős digitális szolgáltatókon továbbra is megvásárolhatók vagy kikölcsönözhetők az említett filmek.

A Boszorkányok és a Szuperagy Amerikán kívül bizonyos országokban (itthon is) kapott mozipremiert annak idején. Megkerestük a magyar képviseletet, hogy a közelmúltban mind a hat film elérhető volt-e az itthoni Maxról (leginkább a Charm City királyai kapcsán kérdéses ez), és ha igen, akkor melyik filmet pontosan melyik napon tették itthon is elérhetetlenné. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Mi lehet az oka?

Az Indiewire által megszólaltatott, döntéshez közeli forrás szerint ez a hat film csak része egy hosszabb listának, amit később ugyanúgy elérhetetlenné fognak tenni. Hiszen közeledünk az anyacéghez tartozó platformok (HBO Max, Discovery+) már bejelentett összeolvadásához, a nem túl jól teljesítő tartalmaknak pedig spórolási célzatból valószínűleg menniük kell.

Miért? Mert a puszta tárolásuk is csak viheti a pénzt, ehelyett inkább a könyvelésben költségként számolhatják el őket, faragva ezzel a veszteségekből és a befizetendő adókból.

A magyar képviselet még A besúgó és az Aranyélet harmadik évadának eltűnésekor mondta el, hogy a központi döntéseknek „kizárólag pénzügyi okai” voltak, és itthonról semmi beleszólásuk nem volt.

Feltételezhetően az alulteljesítő streamingtartalmak amortizációs költségeit szeretnék megspórolni az anyacégnél, ahol a Discoveryvel történt összeolvadásukkal és az új vezetőség vezényletében több milliárd dolláros költségvágást igyekeznek most végrehajtani.A lekerülő tartalmaknak a magyar HBO Max szerint igenis „volt pénzügyi hatásra” a működésükre, „tetemes összegről” volt szó. Részletek itt.

Előzmények

Az anyacég néhány hete jelentette be, hogy jelentősen megvágja az európai sreaminggyártást, ami a magyar tartalmakat is érintette.

Tegnap az is kiderült, hogy a sok éve készített, sőt már a célegyenesben járó Batgirl képregényfilmjüket végül sem az eredetileg tervezett HBO Maxon, sem moziban nem mutatják be, mert az nem illik az új stratégiai irányba, ezért inkább kukázzák a 90 millió dolláros film premierjét. Valószínűleg itt is költségként számolják el a filmbe invesztált pénzt, semmint mégis bemutassák a filmet, vagy esetleg marketingráköltéssel nagy vászonra vigyék – de legalább mindkét esetben arcvesztés nélkül.

Több ebből Újabb HBO Max-őrület: kukáznak egy szinte teljesen kész, 90 millió dolláros filmet Hivatalos válasz az HBO Max-balhéra: Csakis kizárólag pénzügyi okai vannak, lehet, eladjuk A besúgót HBO Max: Nem gyártunk több magyar tartalmat

Hogyan tovább?

A Warner Bros. Discovery csütörtökön tartja második negyedéves pénzügyi jelentését. Minden fenti kérdésben válaszokat vagy új irányokat vár a sajtó és az iparág.

A The Wrapnek nyilatkozó források szerint a Max tartalomfejlesztési osztályának körülbelül 70 százalékát is meneszthetik, a filmsorozatok fejlesztését pedig innentől inkább a szomszéd, magasabb presztízsű divízióhoz, a prémium kábeladós HBO-hoz csaphatják.A híresztelések en bloc HBO Max és Discovery+ fronton is nagy átszervezési bejelentésekre számítanak. Emiatt benne van a pakliban, hogy alig több mint két évvel a rajtja után búcsút is inthetünk a Max márkának, hogyha tényleg elindul a platformok összeolvadása.Innen most úgy tűnik, hogy a Discovery brand van előnyösebb helyzetben, pláne mert David Zaslav jelenlegi cégvezér is az ismeretterjesztő óriás élérő vette át a Warner Bros. Discovery vezetését. Meglátjuk, mi sül ki ebből.

The post Hat friss film tűnt el az HBO Maxról – nagy bejelentések jöhetnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés