:

Brutális felfutás a turizmusban, októberig rekordárakkal működnek a magyar szálláshelyek

Három és félszeresére nőtt az európai turistaforgalom tavaly óta, a 2019-es szint azonban még messze van. Magyarország is jól teljesít, szeptember végéig rekordárakon pöröghetnek a hazai szálláshelyek, de a téli hónapok üzemeltetési költségei körül még sok a kérdőjel.

Az év első öt hónapjában Európa turistaforgalma 350 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) legfrissebb adatai szerint. Sem a gazdasági problémák, sem a repülőtereken tapasztalható káosz, sem pedig az ukrajnai háború miatti bizonytalanság nem tudja visszafogni az utazások iránti igényt. Az utazási kedvet jól jelzi az is, hogy májusra a kontinens átlagos szobafoglaltsági aránya 70 százalékra emelkedett, írja a Moore Global tanácsadó és könyvvizsgáló hálózat sajtóközleménye.

Jó a kihasználtsága a hazai szállodáknak is, ráadásul a Moore Global szerint korábban nem látott árszínvonalon üzemelnek, ami azt is lehetővé teszi számukra, hogy a megnövekedett költségeiket áraikban is érvényesítsék. Elsősorban az idei emeléseknek köszönhetően a hazai szállodai szobaárak májusban már 22 százalékkal haladták meg a 2019 májusi szintet. Budapesten 13, míg a Balatoni régióban 28 százalékos volt az emelkedés üteme.

Több ebből Forbes 1×1: kitört a légikáosz, mit tehetünk ellene, hogyan utazzunk? Olcsóbb lesz külföldön nyaralni, mint a Balatonon?

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a nyári időszakban a belföldi vendégeket nem tántorítják el a megnövekedett költségek, mivel egyelőre továbbra is mindent felülírnak a korábbi évek korlátozásait követő erős utazási igények.

Piaci jelzések szerint szeptember végéig a szálláshelyek mind Budapesten, mind vidéken biztosan rekordárakkal működnek majd.

Ezzel együtt az üzemeltetők – egész Európához hasonlóan – itthon is nyugtalanul várják, hogyan alakulnak majd a téli hónapokban az üzemeltetési költségek. Azt viszont ki lehet mondani, hogy a hosszú távú piaci fundamentumok változatlanul erősek, és a nemzetközi befektetők bizalma továbbra is töretlen a szektorban.

2019-től még messze vagyunk

Bár a turistaérkezések négy és félszeres európai értéke világviszonylatban kiemelkedőnek számít, a többi kontinensen szintén gyorsan bővül a turizmus iparág. A Közel-Keleten 157, Afrikában 156 százalékkal regisztráltak nagyobb turistaforgalmat, az amerikai kontinensen +112 százalékot, míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben +94 százalékot regisztráltak január és május közötti időszakban az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. Ázsiában a mai napig komoly korlátozások vannak érvényben, ezek jövőbeli enyhítése jelentős további lökést adhat a térség turizmusiparának.

A koronavírus-járványt megelőző 2019-es évhez képest még továbbra is óriási a lemaradás.

Világviszonylatban a turistaérkezések száma idén január és május között még mindig 54 százalékkal volt kevesebb, mint akkor. Európa ebben a tekintetben is kiemelkedően teljesít: a kontinens turistaforgalmának elmaradása már mindössze 36 százalékos volt, vagyis a turizmus visszaépülése a leglátványosabban eddig itt valósult meg.

A Moore Global Hotel és Turizmus munkacsoportjának globális vezetője, Takács Márton szerint tovább árnyalja a képet, hogy a keresleti eloszlás nem egyenletes Európán belül sem: az Ukrajnával szomszédos országok nemzetközi turistaérkezései arányaiban elmaradnak az olyan kiemelt piacoktól, mint a francia vagy a spanyol. Magyarországon a kiemelt nyaralóhelyeken továbbra is a belföldi kereslet a legmeghatározóbb. Ezt a hatást jelentősen tovább erősítette, hogy a forintárfolyam 400 forint fölé kúszása sokakat terelt át a külföldiről a belföldi desztinációk felé.

The post Brutális felfutás a turizmusban, októberig rekordárakkal működnek a magyar szálláshelyek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés