:

A Pelikán-köd

A Pelikán-köd

A Pelikán-köd egy igen nagy kiterjedésű ködkomplexum része a Hattyú csillagképben. Ennek a ködösségnek a legmarkánsabb részletét fotóztam, a vörös emissziós ködök és a sötét porfellegek határvonalán kalandozva.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

A Pelikán-köd néven ismert terület az NGC 7000 mellett helyezkedik el, attól egy markáns, sötét poros rész választja el. Igaz, halványabb, a vizuális összfényessége 8 magnitúdó, míg az NGC 7000 5 magnitúdós. Ez azonban csalóka, hiszen nagy kiterjedésű objektumokról van szó, melyek felületi fényessége igen alacsony, vizuálisan nem könnyű őket megfigyelni. Fotografikusan rendkívül hálá célpontok. A Pelikán-köd megközelítőleg 2000 fényévre fekszik tőlünk, azaz a képen látható állapota Krisztus születése környékén nézett ki így. A Pelikán-köd vidéke a csillagászat tudománya által gyakran tanulmányozott terület, köszönhetően a csillagkeletkezési régióknak és a látványosan fejlődő gázfelhőknek.

A fénykép 2022 júliusának utolsó napjaiban készült, igazi kánikulában, ezért a kamera hűtését nem vittem -5-10 fok alá. A meleg száraz levegőt eredményezett, por sem volt túl sok, ezért az éjszakai átlátszósággal elégedett voltam. Szeles nap is csak egy volt a szériában, igazán jó nyersanyag gyűlt össze! A felvétel teljes expozíciós ideje 13 és fél óra.

300/1200 Newton-távcsőFornax 150 mechanikaQHY 247C kameraTeleVue Paracorr Type-II korrektorOptolong UV/IR szűrőVezetés: QHY5L-II

Hirdetés

Cimkék

Keresés