:
Breaking News

Ársapka? Elszálló olajárak? A Mol így is duplázott

Olcsó orosz olaj + benzinárstop = közel 500 milliárd forintos eredmény.

A Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült üzleti eredményt ért el – írja az MTI a péntek hajnalban közzétett jelentés alapján.

A piaci várakozások hasonló mértékű, 500 milliárd forint közeli tiszta EBITDA-val számoltak az olcsó orosz olaj és a benzinársapka miatti változatlanul jelentős üzemanyag-forgalom miatt.

Több ebből Legalább kormányozni tudnak: pánikszerűen, kapkodva, egyeztetés nélkül Magyar testvérpár a Facebook csúcsán: a Láda testvérek útja Miskolctól Londonig és a Szilícium-völgyig

Növekedés

A tiszta EBITDA majdnem kétszeres (2021. Q2: 246,8 milliárd forint), a tiszta üzleti eredmény majdnem háromszoros növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest (2021. Q2: 132 milliárd forint). A tiszta EBITDA az előző negyedévben 271,7 milliárd forint volt, a növekedés tehát éves és negyedéves összevetésben is majdnem kétszeres.

A nettó árbevétel 2491 milliárd forint, míg tavaly ugyanekkor 1412,6 milliárd forint, az előző negyedévben 1933,4 milliárd forint volt.

Az okok

A Portfolio elemzése szerint a Molnál soha nem látott eredményekhez elsősorban az kellett, hogy

a Mol még mindig hozzájut az olcsó orosz olajhoz, miközben a világpiaci olaj- és gázár elszállt,a cég pedig termékei nagy részét magas áron tudja értékesíteni, emiatt korábban soha nem látott szintre tágultak ki az árrések.

A lap hozzáteszi, hogy még úgy is nagyon jól megy a Molnak, hogy a szabályozott kis- és nagykereskedelmi árak és az extraprofitadó negatívan hat.

Mit mond a Mol?

„Az ellátásbiztonság fenntartása számos kelet-közép- európai országban vált a legfontosabb prioritásunkká, és még az elmúlt hónapok során is el tudtuk látni a feladatainkat.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a Mol üzletmenetére komoly terhet ró a Kelet-Közép-Európa-szerte tapasztalható állami beavatkozás, erőteljes nyomást gyakorolva a Mol-csoport pénzügyeire és működésére egyaránt”

– mondja Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Megjegyzi, „bizalomra ad okot, hogy még a jelenleg tapasztalható, válságos hónapok során is képesek vagyunk terveinknek megfelelő teljesítményt nyújtani”, és hogy „tervezett befektetéseinket a szabályozói környezet változásai sem befolyásolják”.

Üzletágak

A Mol értékelése szerint

az upstream (kutatás-termelés) továbbra is a vállalat „erős készpénztermelő pillére”;az extraprofitadó és az árszabályozás visszafogta a downstream (feldolgozás és kereskedelem) ágazat eredményeit, de mind a finomítói árrés, mind a forgalom magas volt, a jelentős kereslet miatt a nagyobb leállást okozó tevékenységeket a második félévre ütemezték át;a fogyasztói szolgáltatások eredménye mind éves, mind negyedéves összevetésben csökkent, amit részben a kiskereskedelmi adóemeléssel magyaráznak;míg a gáz üzletág negyedéves szinten ugyancsak visszaesett (féléves szinten változatlan).

The post Ársapka? Elszálló olajárak? A Mol így is duplázott appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés