:

Tűzifa, gázkészlet: változnak a szabályok

Könnyebb lesz fát kivágni.

Különleges szabályok lépnek életbe a tűzifa és a gázkészlet biztosítása érdekében, írja a 24.hu. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet arról szól, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat és hatósági döntéseket:

a fakitermelés tilalmára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni.

A rendelet alapján védett természeti területen

idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor a fafajcserés szerkezetváltás helyett az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető (eltérően a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól);őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető;a törvény mellékletében felsorolt állami erdészetek által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki.

Az állami tulajdonú erdőkben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa.

Az állami erdészeteknek az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre elég a felelős miniszter engedélye, 21 helyett elég nappal bejelenteni az erdészeti hatóságnak (melynek 3 napja lesz az állásfoglalásra).

A gázról is döntöttek

Született egy másik rendelet is: Palkovics László technológiai és ipari miniszter péntekben hatályba lépő rendelete alapján a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 MWh és a létrehozásához szükséges hitelfelvétel legmagasabb összege 1 milliárd 850 millió euró. Azaz nagyjából 735 milliárd forint értékű hitelt vennének fel 740 millió köbméternyi plusz földgázmennyiségre.

The post Tűzifa, gázkészlet: változnak a szabályok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés