:

Ha kell, ötösével is sorba állnak az étolaj-felhalmozók Komáromban

Szlovákiából jönnek át és fosztják ki az étolajkészleteket, állítják a helyiek. Palackonként több száz forintot nyernek a felhalmozók az árstop miatt.

Komáromban elindult az étolajbiznisz, foglalja össze a Fókusz tegnapi adása alapján az RTL.hu.

Hogy miért?

Mert míg Szlovákiában egy liter étolaj ára forintra átszámítva 1100 forint körül alakul, addig itthon ugyanez a kiszerelés feleannyiba kerül. Ezért veszik és viszik kartonszámra az olajat Szlovákiába a komáromi üzletekből.

Több ebből Tűzifa, gázkészlet: változnak a szabályok Elemző: Nem kizárt januárban egy újabb rezsiemelés

Hogyan?

Naponta több szlovák rendszámú utánfutó és kisteherautó is megfordul a boltok parkolójában, a helyi lakosok szerint pedig sokan egy teljes bevásárlókocsit megpakolnak étolajjal, hogy aztán a határ túloldalán eladják.

Egy palack étolajat 2 euróért (kb. 800 forintért) árulnak, így az eladó körülbelül 240 forintot nyer.

A helyiek azt mondják, az étolajjal üzletelők képesek akár többször beállni a sorba, vagy négyen-öten is eljönni, hogy minél több olajat vehessenek. Így játsszák ki a rendszert, hiába írja elő a kormányrendelet, hogy egy személy egy literből három flakont, az ötliteresből pedig csak egyet vásárolhat.

A megoldás?

A helyiek kényszerhiányra panaszkodnak, volt olyan bolt, ahol már délelőtt elfogyott a készlet. De a helyzet nem csak nálunk áll fenn.

Németországban bizonyos szupermarketekben már csak személyi igazolvánnyal lehet étolajat vásárolni, hogy a lehető legegyenletesebben adhassák el az egyre hiányosabb készleteket. A komáromi lakosok szerint náluk is ez lenne az egyetlen megoldás. A portál megjegyzi, hogy elemzők szerint az étolaj akár több mint 1000 forintba kerülhet majd nálunk is, ha október elsejével tényleg meg fog szűnni a hét terméket érintő árstop.

Tesco

A komáromi Tesco üzletbe Szlovákiából a vásárlók taxival érkeznek, mivel ez még mindig olcsóbb, mintha otthon intéznék a bevásárlást – ezt Pálinkás Zsolt, a magyar Tesco vezérigazgatója mondta a Portfoliónak adott friss interjújában, ahol egyebek mellett recesszióról és a kiskereskedelem nem létező extraprofitjáról is beszélt.

The post Ha kell, ötösével is sorba állnak az étolaj-felhalmozók Komáromban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés