:

Szép csendben egyre több orosz olaj érkezik Dél-Európába

Szép csendben egyre több orosz olaj érkezik Dél-Európába

Ugyan Európa összességében kevesebb orosz olajat vesz, több ország kihasználja, hogy csak év végén lép életbe a teljes embargó.

A dél-európai olajvásárlók szép lassan visszatérnek az orosz olajhoz. Mivel a teljes uniós embargó csak év végén lesz hatályos, most még bevásárolhatnak azok az országok, akiknek nincs alternatívájuk.

A Bloomberg adatai szerint augusztus első hetében

az Olaszországba irányuló tengeri szállítmányok héthetes csúcson vannaka Törökországba érkezők hathetes rekordonSpanyolországba április óta először érkezett orosz kőolaj, mígGörögországba február óta először.

Ráadásul több szállítmány nem is orosz felségjelzés alatt érkezik, hiába indultak a hajók orosz kikötőből orosz olajjal feltankolva. A helyzet jól mutatja, milyen nehéz lesz betartani Európában a teljes olajembargót, főleg azokban az országokban, amik jobban függenek a keleti nyersanyagtól.

Az orosz tengeri kőolaj-export (millió hordó naponta)

Az Európából kieső tengeri szállítmányok a Bloomberg szerint teljesen megtalálták új helyüket. Nagyjából napi félmillió hordóval érkezik kevesebb kőolaj tengeri úton Oroszországból Európába, ugyanennyivel több talált piacot Ázsiában. Az orosz tengeri kőolaj-export négyhetes átlaga napi 3,25 millió hordó, több, mint a háború előtt közvetlenül.

Mindenesetre az ingadozással és az olajár változásával együtt is az látszik, hogy az orosz olajbevételek július eleje óta megint nőnek,

a kormányzati számlák heti összege eléri a 170 milliárd dollárt.

A Bloomberg látványos statisztikákat készített, hogyan alakulnak Európába a tengeri szállítmányok. Az látszik, hogy a legtöbb ország ugyan megszabadult a keleti nyersanyagtól, de a súlyosan függő országok legfeljebb csökkenteni tudták saját vásárlásaikat.

A korábbi nagyvásárlókhoz érkező tengeri szállítmányok (millió hordó naponta)

És a mediterrán országok is még bevásárolnak év végéig.

A mediterrán országok tengeri kőolaj-szállítmányai (millió hordó naponta)

Borítókép: a Mihail Uljanov orosz tanker. Forrás: Wikimedia

The post Szép csendben egyre több orosz olaj érkezik Dél-Európába appeared first on Forbes.hu.