:

Az FBI házkutatást tartott Donald Trumpnál

Az FBI házkutatást tartott Donald Trumpnál

Trump támadásnak ítéli az esetet, szerinte az ügynökök még egy széfet is feltörtek.

Házkutatási parancsot kaptak, majd azt végre is hajtották az FBI ügynökei a volt amerikai elnök, Donald Trump floridai birtokán, írja a New York Times. Forrásaik szerint olyan titkosított dokumentumokat kerestek, amiket Trump elnöksége utolsó napjaiban vitt magával birtokára, és hónapokig nem volt azokat hajlandó visszajuttatni hivatali kérésre sem.

Ez az eddigi legnagyobb horderejű fejlemény a Trump elleni nyomozások tekintetében, azok súlyosságát is előrevetítheti.

Ahhoz ugyanis, hogy az FBI jogszerű eljárások szerint cselekedve tudjon házkutatást tartani a Mar-a-Lagoban, bírókat is meg kell győznie a bűncselekmény elkövetésének valószínűségéről – ez előfeltétele a parancs kiadásának.

Három bíróságon, három különböző ügyben is elítélhetik Trumpot, aki a rajongóit kéri tüntetésekre

„Miután együttműködtem az illetékes kormányhivatalokkal, ez a be nem jelentett razzia nem volt szükséges és nem is helyénvaló. Egy ilyen támadás csak a harmadik világbeli országokban játszódhat le. Még a széfemet is betörték!” – nyilatkozta Trump az esetről, aki szerint ez is csak a 2024-es, elnöki székért induló kampányát hivatott megakadályozni.

A fejlemények megbotránkoztatták a republikánus közösséget, több kormányzó nemtetszését fejezte ki a történéssel kapcsolatban. „Eleget láttam. Az Igazságügyi Minisztérium a fegyverként használt politizálás elviselhetetlen állapotáig fajult” – nyilatkozta Kevin McCarthy, az államok Képviselőházának republikánus vezetője. Trump floridai birtoka előtt kisebb tömeg tüntetett az eset ellen.

The post Az FBI házkutatást tartott Donald Trumpnál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés