:

Második világháborús bomba került elő a kiszáradt Pó folyóból

Második világháborús bomba került elő a kiszáradt Pó folyóból

Kegyetlen hőhullám söpör végig idén nyáron Európán: az Egyesült Királyságban először mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet, emellett pedig a mezők kiégése és az aszály is komoly problémát okoz szerte a kontinensen. Olaszország legnagyobb folyója, a Pó szintje évtizedek óta nem volt ilyen alacsony, ami komoly problémát okoz a mezőgazdaság számára is, tekintve, hogy a mezőgazdasági termelés bő harmada ennek a régiónak köszönhető.

Kapcsolódó Szemünk láttára tűnik el Olaszország legnagyobb folyója Történelmi aszály sújtja a Pót, ami a lakosságot és a mezőgazdaságot is fenyegeti.

A 70 éve nem látott aszály hatására az elmúlt hetekben egy elsüllyedt második világháborús bombát is sikerült feltárni, ami korábban a folyó alján pihent – írja a CNN. Katonai szakértők vasárnap hatástalanították és ellenőrzött robbantást hajtottak végre a 450 kilogrammos bombán, amelyet július 25-én fedeztek fel az északi Borgo Virgilio falu közelében. Marco Nasi ezredes szerint a bombát halászok találták meg a Pó folyó partján a szárazság okozta vízszintcsökkenés miatt.

A bomba hatástalanítása nem volt egyszerű folyamat, a közelben élő mintegy 3000 embert evakuálni kellett a művelet idejére. Emellett lezárták a térség légterét, leállították a hajózást, sőt még a közeli vasútvonalon és autóúton is beszüntették a forgalmat. A tűzszerészek először eltávolították a gyújtózsinórt az amerikai gyártmányú szerkezetből, amely a hadsereg szerint közel 240 kilogramm robbanóanyagot tartalmazott. Ezután a tűzszerészek rendőrök kíséretében a mintegy 45 kilométerre lévő Medole településen lévő kőbányába szállították a szerkezetet, ahol végül megsemmisítették.

Lányi Örs további cikkei Új biztonsági funkciókat kap a WhatsAppMilliárdosok húznak hasznot a grönlandi jégolvadásbólRendszertisztító alkalmazásnak álcázták a veszélyes programokat

The post Második világháborús bomba került elő a kiszáradt Pó folyóból first appeared on 24.hu.