:

A fagyos éjszakától a félmilliárdos árbevételig – így nőtték ki magukat másfél év alatt a bányászok

A fagyos éjszakától a félmilliárdos árbevételig – így nőtték ki magukat másfél év alatt a bányászok

Az AsicMinerz másfél év alatt jutott el egy szétfagyáshoz közeli első estétől az impozáns irodaházig, az első érméktől a gigantikus energetikai tervekig. A két alapító nagyon egy hullámhosszon van, és úgy érzik, végre sikerült, amiről húsz éve álmodnak: csinálni valami igazán nagyot.

Érdekel!

„Mínusz tizennégy fok volt. Tudtuk, addig nem megyünk el innen, amíg mindegyik gép el nem indul. Estére már csak ketten maradtunk ott. Hajnali négy felé fejeztük be, addigra szétfagyott mindenünk. De amikor minden a helyén volt, elkezdtük felkapcsolni a felszerelést, felbúgtak a bányagépek. Ömlött belőlük a meleg, mi is felengedtünk kicsit. Monumentális volt.”

Józsa Bence és Hájer Dániel. Fotó: Orbital Strangers

Vajon hány ügyfelet lehet meggyőzni csak a panorámával? – merengek, ahogy a korlátra dőlve nézegetem a hegyek előttünk végigfeszülő, kertvárosi részét. Az ötödik emeleti erkélyről remekül látszik Buda legbudábbik része, a Hegyvidék teljes pompája, aromantikus utcácskáktól a sznob villákig tartó teljes felhozatal. Nagyon impozáns az egész, nem véletlenül van itt, a MOM Parkkal szemben lévő HillSide irodaházban a Concorde Értékpapír, a Waberer’s Medical Center és a Fundamenta főhadiszállása is. Hájer Dániel és Józsa Bence, az AsicMinerz két alapítója is büszkén, csillogó szemmel beszél az új irodáról.

Értik, milyen előnyökkel jár, hogy a Concorde alatt van a központjuk.

Klasszikus egyetemi barátság az övék, tizennyolc éves korukban akadtak egymásba a Szegedi Tudományegyetemen, mindketten közgázra jelentkeztek. Eltérő közegből jöttek, egy pont volt közös: vállalkozni kell, valamit alkotni, valami nagyot durrantani. Ehhez képest ez a közös, nagy durranás jó sokáig nem jött össze.

Nem volt semmilyen IT-s hátterük, így vágtak bele a bitcoinbányászatba.

Ma már két külföldi telephelyen bányásznak kriptót, idei árbevételük elérheti a félmilliárd forintot.

És ahogy az számukra is kiderült: a bitcoinbányászat sokkal inkább szól az energetikáról, mint az érmegyűjtögetésről. A tervek is változtak: Európa első, kizárólag geotermikus energiára szakosodott alapját igyekeznek létrehozni.

Azt, hogy milyen kalandos út vezetett a fagyos éjszakától az impozáns irodáig, miért kellett Lettországig repülni egy idős orosz bácsikáig és hogyan lett az irodájuk a hazai kriptós közösség egyik gyülekezőhelye, bővebben az augusztusi magazinban írtuk meg.

The post A fagyos éjszakától a félmilliárdos árbevételig – így nőtték ki magukat másfél év alatt a bányászok appeared first on Forbes.hu.